PO SEJI

Vlada predlaga spremembo ustave, spremenili bi pristojnosti ustavnega sodišča

Kot je pojasnila ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, je ključni cilj predloga zagotoviti boljše obvladovanje pripada na ustavnem sodišču.
Fotografija: FOTO: Foto: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Foto: Jure Eržen/Delo

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je po seji vlade javnosti predstavila predlog vlade o spremembi ustave. Koalicija želi spremeniti tri ustavne člene, ki so vezani na pristojnosti ustavnega sodišča. Določili so besedilo predloga za začetek postopka za spremembo 160., 161. in 162. člena ustave z osnutkom ustavnega zakona in ga vložili v DZ. 

Kot je povedala, trenutni obseg pristojnosti ustavnega sodišča ne omogoča učinkovitega delovanja tega organa, vsako leto namreč več zadev ostane nerazrešenih. Veliko zadev, predanih v presojo temu organu, pa je rešenih veliko prepozno, večkrat takrat, ko zadeva že ni več aktualna. 

Kaj je temeljna rešitev?

Jedro sprememb gre torej v smer večje učinkovitosti, je pojasnila ministrica, vendar ne na način, da bi to vodilo v neuresničevanje pravice do sodnega varstva in pravice do sojenja v razumnem roku. Temeljno rešitev vidijo v uvedbi relativne oz. omejene diskrecijske pravice ustavnega sodišča.

Predlog tako predvideva, da bi ustavno sodišče samo odločalo, katere pobude in ustavne pritožbe bo vzelo v obravnavo, vendar mora pri tem upoštevati tako sistemsko pomembnost zadeve kot tudi pomembnost zadeve za posameznega vlagatelja ustavne pritožbe, torej tudi težo zatrjevanih kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Odločitev o tem, ali bo sodišče zadevo obravnavalo ali ne, bodo lahko sprejeli že trije sodniki. Takšno spremembo predlagajo v vladi.

Druga sprememba, ki jo predlagajo, pa je, da bi določene pristojnosti prenesli z ustavnega sodišča na upravno sodišče.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije