Z novim tednom številne spremembe, upokojenci v trgovine le ob določenih urah

Vlada je potrdila tri milijarde vreden zakonski paket, od jutri pa veljajo nekateri novi ukrepi.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Reuters 
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Reuters 

Vlada je po dveh dneh zasedanjih pod streho spravila tudi obširen zakonski predlog, ki predvideva številne interventne ukrepe za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa za državljane ter gospodarstvo. Paket je finančno ovrednoten na tri milijarde evrov.

Podrobneje bodo sprejete ukrepe na popoldanski novinarski konferenci predstavili predsednik vlade in SDS Janez Janša ter podpredsedniki vlade in prvaki koalicijskih strank Desus, SMC in NSi Aleksandra Pivec, Zdravko Počivalšek in Matej Tonin.

Ranljivejše skupine v trgovino med 8. in 10.uro

Vlada je na sobotni seji med drugim sklenila, da bodo nakupi v trgovinah od ponedeljka med 8. in 10. uro rezervirani izključno za ranljive skupine, kot so invalidi, starejši in nosečnice. Upokojenci bodo smeli po nakupe le v tem časovnem intervalu. Podaljšali so tudi prepoved opravljanja zračnih prevozov potnikov v Sloveniji.

Z omejitvijo časa posebej za ranljive skupine želi vlada to skupine dodatno zaščititi tako, da jih loči od druge skupine potrošnikov, so pojasnili v sporočilu po seji vlade. Odlok začne veljati v ponedeljek.

Kot enega od ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije novega koronavirusa je vlada izdala odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb. Veljati bo začel dan po objavi v uradnem listu, določa pa obvezno razkuževanje opreme v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjski stavbi najmanj dvakrat dnevno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije