ZAČELI OBRAVNAVO, A NE ŠE POTRDILI

Vlada potegnila ročno zavoro: bomo ostali brez bonov?

Stroka vladi predlagala konec epidemije.
Fotografija: Nove bone naj bi bilo moč izkoristiti tudi v kulturne in športne namene. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Nove bone naj bi bilo moč izkoristiti tudi v kulturne in športne namene. FOTO: Jure Eržen, Delo

Po seji vlade nas poleg tega, ali bodo morda sprostili še kakšne protikoronske ukrepe in ali bodo prisluhnili svetovalni skupini za covid 19 pri ministrstvu za zdravje, ki je predlagala konec epidemije, najbolj zanima to, kakšna bo vrednost bonov, ki jih bodo dobili vsi s stalnim prebivališčem v Sloveniji za gostinstvo, kulturo in šport. 

Sprva je v javnosti krožila informacija, da naj bi bili novi boni v vrednosti 50 evrov, a naj bi to vrednost na koncu zvišali na 120 evrov
 

Vlada prekinila obravnavo interventnega zakona za turizem


Vlada je na današnji seji začela obravnavo interventnega zakona za pomoč gospodarstvu in turizmu, a ga dokončno še ni potrdila. Kot je na profilu na twitterju zapisal obrambni minister in podpredsednik vlade Matej Tonin, je vlada »v prvi obravnavi« predlog sprejela, dokončno pa ga bo sprejela na seji prihodnji teden.

Interventni zakon naj bi pomagal turizmu, gostinstvu in drugim gospodarskim panogam, ki jih je epidemija covida 19 najbolj prizadela. Zakon naj bi med drugim prinesel enkratno pomoč podjetjem, podaljšanje pomoči samozaposlenim in nove turistične bone.

V turistični panogi so v zadnjih mesecih glasno pozivali k dodatni pomoči, a s predlaganimi ukrepi niso bili v celoti zadovoljni.

Tako naj bi zakon do konca leta prinesel več kot 400 milijonov evrov pomoči, od tega 240 milijonov evrov za nove bone. Vsak prebivalec Slovenije naj bi, kot je v sredo pisal časnik Dnevnik, prejel bon v višini 120 evrov, ki bi ga bilo mogoče ob turističnih koristiti tudi za kulturne, športne in rekreativne dejavnosti.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je prejšnji mesec sicer napovedalo, da bodo v zakonu izredna pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka, enkratni dodatek za turizem, povračilo stroškov odpovedanih dogodkov za industrijo srečanj, oprostitev plačila povračila za vodo, pomoč upravljavcem žičniških naprav in podaljšanje nadomestila za občasne avtobusne prevoznike.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas