Vlada odločila: vojski dajemo izjemna pooblastila

Vlada je potrdila besedilo predloga za podelitev izjemnih pooblastil vojski pri širšem varovanju državne meje.
Fotografija: FOTO: Roman Šipić, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Roman Šipić, Delo

Vlada je danes potrdila besedilo predloga za podelitev izjemnih pooblastil vojski pri širšem varovanju državne meje in ga poslala v obravnavo v državni zbor, so za STA povedali v vladnem uradu za komuniciranje. Poslanci bi lahko o predlogu, na katerega so pripombe podale tudi poslanske skupine, odločali že v četrtek skupaj s protikoronskim zakonom.

S tem bi se aktiviral člen 37 a: »Če to zahtevajo varnostne razmere, lahko državni zbor na predlog vlade z dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev odloči, da pripadniki Slovenske vojske, skupaj s policijo, izjemoma, pri širšem varovanju državne meje, v skladu z načrti in po predhodni odločitvi vlade iz 4. odstavka 37. člena, izvajajo tudi naslednja pooblastila:
1. opozarjajo,
2. napotujejo,
3. začasno omejujejo gibanje oseb,
4. sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic.

Za aktivacijo člena 37 a zakona o obrambi, ki omogoča podelitev nekaterih izrednih pooblastil vojski, je potrebna najmanj dvotretjinska podpora prisotnih poslancev, zato koalicija potrebuje pomoč vsaj dela opozicije. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je za Odmeve na TV Slovenija v ponedeljek zvečer povedal, da vlada te podpore še nima zagotovljene.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije