TRGOVINE IN KORONAVIRUS

Vlada odločila: minimalni delovni čas živilskih prodajaln se skrajšuje

Objavljeno 20. marec 2020 19.14 | Posodobljeno 20. marec 2020 22.17 | Piše: STA, M. U.

Trgovine bodo odprte do 18. ure. 

Kupci pred trgovino Spar v Grosupljem. FOTO: Matej Družnik
Vlada je na dopisni seji sprejela odlok, s katerim se minimalni delovni čas živilskih prodajaln skrajšuje na 18. uro. S tem je odgovorila na zahteve sindikata delavcev trgovine, ki je v primeru, da bi morale vse trgovine ostati odprte najmanj do 20. ure, grozil s stavko. Določen obratovalni čas ne velja več za manjše trgovce.

Vlada je sprejela spremembe odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga ter storitev potrošnikom v Sloveniji. Za prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, je z njim določila obratovalni čas od vsaj 8. do najmanj do 18. ure.

Sindikat delavcev trgovine: Vlada le delno prisluhnila, dialog zavrača
Vlada je s skrajšanjem minimalnega delovnega časa živilskih prodajaln na 18. uro le delno prisluhnila zahtevam Sindikata delavcev trgovine Slovenije, pravi generalni sekretar tega sindikata Ladi Rožič. »A želimo si aktivnega dialoga, ki ga še vedno zavračajo,« opozarja. Če bodo trgovci ureditev zlorabljali, še vedno lahko pride do stavke, dodaja.


Spremenjen odlok hkrati določa izjemo od sicer z odlokom določenega obratovalnega časa prodajaln z živili in s kmetijskimi pridelki, in sicer za mikro in majhne družbe, samostojne podjetnike posameznike ter zadruge, ki bodo v skladu z odlokom lahko same določale obratovalni čas na podlagi njihove poslovne odločitve. To je, kot je spomnila vlada, nujno zaradi organiziranja dela v okviru obstoječega kadra in običajnega obratovalnega časa.

Preberite še: Trgovci bodo stavkali, če vlada ne spremeni odloka
Vlada vztraja in ohranja obratovalni čas živilskih prodajaln

Vlada je s prvotnim odlokom, ki je začela veljati v četrtek, določila, da morajo biti prodajalne z živili odprte vsak dan vsaj od 8. do 20. ure. Določili so tudi, da morajo biti trgovine z izjemo bencinskih servisov in lekarn ob nedeljah in dela prostih dnevih zaprte ter da imajo med 8. in 10. uro pri vstopu v prodajalne in nakupu prednost ranljive skupine, med drugim invalidi, upokojenci in nosečnice.

Daljši obvezni delovni čas pa je razburil Sindikat delavcev trgovine Slovenije, ki je zagrozil s stavko. Daljši delovni čas v praksi za zaposlene pomeni še daljši čas izpostavitve nevarnosti okužbe in dodatne nadure, ki jih bodo morali oddelati zaposleni v prvi bojni liniji, so poudarjali v sindikatu. Prav tako se je pojavljala težava zagotavljanja zadostnega kadra, zlasti v manjših trgovinah.
Deli s prijatelji