POPOLNO ZAPRTJE DRŽAVE?

Kacin presenetljivo optimističen, vlada zaostruje ukrepe (VIDEO)

Danes bo odločeno, kako bo življenje Slovencev potekalo prihodnjih 14 dni.
Fotografija: Jelko Kacin. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Jelko Kacin. FOTO: Voranc Vogel

Po sestanku šefov koalicijskih strank so v javnost prišle neuradne informacije, da nas čakajo še bolj trdi ukrepi oziroma dodatno zapiranje javnega življenja. V Sloveniji so v sredo ob 6.767 opravljenih testih potrdili 1.925 novih okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 28,45 odstotka, dan prej pa 29,50. V bolnišnicah se zdravi 1.210 oseb, na intenzivni negi pa je 200 pacientov. Umrlo je 41 ljudi.
 
Preberite tudi:
Delež pozitivnih testov znova velik, v bolnišnicah skoraj 1.200 ljudi
Neuradno: čaka nas še strožje zaprtje države

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju zaradi bolezni covid 19 sta sodelovala minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek ter vladni govorec Jelko Kacin.



»Številke na prvi pogled spominjajo na tiste izpred nekaj tednov, ko smo dosegli vrh drugega vala, a naj še enkrat poudarim, da so včerajšnje in današnje številke v veliki meri posledica spremenjenega načina testiranja, ki je posledica drugačnih navodil zdravnikom,« je uvodoma dejal Kacin. Dodal je še, da okužbe naraščajo v Podravski regiji, na Gorenjskem pa se stanje izboljšuje, prav tako je manjši upad okužb zabeležen v Pomurski regiji.




Na vprašanje, zakaj vlada zaostruje ukrepe, če so podatki po mnenju Kacina precej optimistični, vladni govorec odgovarja, da minister Tomaž Gantar opozarja, da obstaja nevarnost, da bi se trend lahko tudi obrnil. O tem, kaj bi bilo mogoče spremeniti in za koliko časa, bo po Kacinovih besedah vlada začela razpravljati ob 11. uri. Šele takrat bodo videli, kaj je mogoče spremeniti in v kakšnem obsegu, opozarja Kacin.

Kmetijski minister predstavil ukrepe

Iz vladnega novinarskega središča pa se je prvič oglasil tudi minister Podgoršek. Predstavil je ukrepe iz paketa PKP 6, ki zadevajo slovenske kmete. Najprej je izpostavil ukrep finančnega nadomestila zaradi izpada dohodka kot nemožnost prodaje zalog, zmanjšanja obsega pridelave, predelave oziroma prodaje zaradi posledic epidemije. Naslednje pomembno področje, ki administrativno obremenjuje kmetijska gospodarstva in upravne enote, je urejanje podatkov v Registru kmetijskih gospodarstev.

S PKP 6 se po ministrovih besedah tudi podaljšuje rok za izpolnitev pogojev strokovnega usposabljanja oziroma preskusa strokovne usposobljenosti veterinarjev. Na področju lovstva pa predlagajo dva ukrepa, in sicer znižanje koncesijske dajatve in nadomestilo za izgubljeni prihodek lovišč s posebnim namenom (LPN).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije