Vlada na prvi seji odločila o višini plač ministrov in sekretarjev

Koritnik je sicer danes zatrjeval, da ne gre za povišanje plač, ampak za določitev plačnega razreda.
Fotografija: Nova vlada o višini plač. FOTO: Vlada RS
Odpri galerijo
Nova vlada o višini plač. FOTO: Vlada RS

Ministri in državni sekretarji nove vlade bodo imeli najvišje možne plače, kot po zakonu o sistemu javnih plač v javnem sektorju lahko pripada tem funkcijam. Za državne sekretarje na ministrstvih je tako določen 61. plačni razred, za ministre pa 64., je pred današnjo sejo vlade pojasnil minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Plačni razred ministra sicer določi predsednik vlade v okviru določenega razpona, plačni razred državnega sekretarja pa vlada na predlog ministra za javno upravo, je razvidno iz zakonodaje.

V prejšnji vladi Marjana Šarca so bili sicer vsi ministri z izjemo finančnega umeščeni v najnižji plačni razred, to je v 62., enako vsi državni sekretarji, torej v 59.

Koritnik je sicer danes zatrjeval, da ne gre za povišanje plač, ampak za določitev plačnega razreda. »Priloga tri k zakonu o sistemu plač v javnem sektorju že od Virantove reforme določa razpon plače za državne sekretarje od 59. do 61. plačnega razreda in vsakokratna vlada določi neki razred za državne sekretarje.« 

V najvišji, 65. plačni razred so na primer uvrščeni predsedniki vlade, republike in državnega zbora.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije