VLADNI SEMAFOR UKREPOV

Vlada na posvetu s stroko: policijska ura povsem odpravljena?

Vrnili naj bi se vsi ukrepi, ki so veljali pred 1. aprilom.
Fotografija: Vladni posvet s stroko. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Vladni posvet s stroko. FOTO: Leon Vidic, Delo

Svetovalna skupina za covid 19 je vladni predstavila predloge sprememb nekaterih ukrepov. Poleg odprtja šol, ki ga je danes že naznanila ministrica Simona Kustec, so danes razpravljali tudi o predlogu nekoliko spremenjenega ukrepa omejitve gibanja ponoči, pa tudi odprtja teras gostinskih lokalov že v oranžni fazi. Vlada bo ukrepe potrjevala v petek.



Kot je poročala TV Slovenija, naj bi se v večini vrnili ukrepi, ki so veljali pred 1. aprilom. 

Vlada je imela na mizi številne predloge, med drugim spremembo ukrepa o omejitvi gibanja. Svetovalna skupina je predlagala, da bi bilo v rdeči fazi omogočeno gibanje na prostem tudi med 22. in 5. uro, in sicer individualno ali več članov istega gospodinjstva. A temu ministri naj ne bi bili preveč naklonjeni, namesto tega naj bi se nagibali k odločitvi, da policijsko uro odpravijo v celoti, saj do zdaj ni prinesla želenih rezultatov.

Napovedovala naj bi se tudi sprostitev ukrepov na področju športa, aktivnosti bi se ob  upoštevanju varnostnih ukrepov lahko vrnile na raven pred 1. aprilom. Vlada bo končno odločitev sporočila v petek.

image_alt
V ponedeljek se otroci vračajo v vrtce in šole, o maskah pa ... (VIDEO)


Poleg tega je stroka po neuradnih informacijah predlagala, da se v oranžni fazi odprejo gostinske terase po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ter da maske na prostem ne bi bile več obvezne, razen če ne bi mogli ohranjati dvometrske medsebojne razdalje.

Vladi so predlagali še ustrezno nadomestilo za tiste, ki so v izolaciji zaradi okužbe z novim koronavirusom in v karanteni zaradi visokorizičnega stika.

Sedemdnevno povprečje okužb na dan je sicer v torek znašalo 889, s čimer bi se - če ne bi bilo začasnega zaprtja države - uvrščali v oranžno fazo epidemije. Se pa je to povprečje prejšnji teden že povzpelo nad tisoč, ki je meja za prehod v rdečo fazo.

image_alt
Poklukar zagotavlja, da so šole prioriteta, sporočil pa to novost (VIDEO)

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije