KORONAVIRUS V SLOVENIJI

Vlada na dopisni seji sprejela nova pravila

Obvezni bodo 10-dnevna karantena in trije PCR-testi, če pridete iz spodaj naštetih držav.
Fotografija: Janez Janša FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Vlada zaradi različice koronavirusa omikron spreminja pravila ob vstopi v Slovenijo. Tako so danes odločili na dopisni seji, odlok pa začne veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu. Kaj so odločili (nelektorirano)?  

»Zaradi širjenja različice virusa SARS-CoV-2 z oznako B.1.1.529 (omikron) je obvezna desetdnevna karantena ob vstopu v Slovenijo za osebe, ki imajo prebivališče ali so se v zadnjih 14 dneh pred vstopom v Slovenijo zadrževale v eni izmed naslednjih držav: Južna Afrika, Lesoto, Bocvana, Zimbabve, Mozambik, Namibija, Esvatini.«

Po novem morajo tako osebe, ki prihajajo iz prej omenjenih držav, opraviti test PCR takoj po vstopu v Slovenijo ter peti in 10. dan po napotitvi v karanteno na domu. Obvezne karantene ni mogoče predčasno prekiniti, torej traja polnih 10 dni. Vlada je še odločila, da morajo osebe, ki so iz teh držav vstopile v Slovenijo v obdobju 14 dni pred uveljavitvijo tega odloka, o tem obvestiti številko 113 in se napotijo v karanteno na domu za 10 dni od datuma vstopa v Slovenijo: »Test PCR morajo opraviti takoj po klicu na 113 in na zadnji dan karantene na domu. Tudi zanje velja, da karantene ne morejo predčasno prekiniti.« Še vedno ostaja v veljavi, da se tujcem brez prebivališča v Republiki Sloveniji, ki prihajajo iz teh držav, vstop ne dovoli.

»Osebam, ki prihajajo iz držav, ki niso izrecne navedene na zgornjem seznamu, pa je bila v njih s sekvencioniranjem ugotovljena prisotnost različice virusa SARS-CoV-2 z oznako B.1.1.529 (omikron), svetujemo, da kljub izpolnjevanju pogoja PCT takoj po vstopu opravijo test HAG. Seznam teh držav je objavljen na spletni strani NIJZ,« javnost obvešča vlada.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas