SE BODO ZMENILI?

Vlada in Sviz blizu dogovora, a se zapleta pri parafi

Dogovor po neuradnih informacijah v grobem odgovarja na vse stavkovne zahteve in naj bi bil podlaga za nocojšnjo odločitev o usodi sredine stavke.
Fotografija: Protest. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Protest. FOTO: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – Predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so blizu dogovora o stavkovnih zahtevah, a pri parafi se zapleta. Podrobnosti niso znane, a bi do nasprotovanj lahko prišlo v drugih sindikatih, s katerimi se vlada še pogaja. Dogovor po neuradnih informacijah v grobem odgovarja na vse stavkovne zahteve in naj bi bil podlaga za nocojšnjo odločitev o usodi sredine stavke.

Predlog dogovora so predstavniki vladne in sindikalne strani pripravili po današnjih pogajanjih, ki so sledila srečanju pri predsedniku vlade Miru Cerarju in predstavnikih vladne koalicije, na katerem so vsem sindikatom, s katerimi potekajo pogajanja o stavkovnih zahtevah, predstavili približevalni predlog. Podrobnosti niso želeli pojasniti, po neuradnih informacijah pa naj bi vlada za izpolnitev stavkovnih zahtev namenila 266 milijonov evrov.

Sviz si je po neuradnih informacijah priboril za dva plačna razreda višje plače za vse vzgojitelje in učitelje, razredniki pa bi bili za čas opravljanja te funkcije uvrščeni še en plačni razred višje. Pri zahtevi o 1200 evrih regresa za vse zaposlene z minimalno ali nižjo plačo v sindikatu niso bili popolnoma uspešni, a naj bi bil zanje predlog 1050 evrov prav tako sprejemljiv, saj bi pomenil 200 evrov višji regres, kot ga prejemajo sedaj. Predlagane spremembe naj bi se uveljavile postopoma, in sicer v treh letih. Če bo dogovor parafiran, je pričakovati, da bo glavni odbor Sviza nocoj odločil, da se stavka preloži, in sicer na konec marca, da se v tem času dogovor tudi uradno sklene.

Predstavniki Sviza, ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter ministrstva za javno upravo so predlog dogovora v parafiranje prvi vladni pogajalki Lilijani Kozlovič prinesli na pogajalsko sejo z drugimi sindikati. Trenutno namreč potekajo tudi pogajanja s skupino sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, Sindikatom zdravstva in socialnega varstva Slovenije in Sindikatom delavcev v zdravstveni negi Slovenije. Ali bi tudi s to skupino lahko danes prišlo do zbližanja stališč, še ni znano.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije