TIKTOK

Vlada državnim uslužbencem odsvetuje uporabo aplikacije tiktok

Vladni urad za informacijsko varnost državnim uslužbencem odsvetuje uporabo aplikacije tiktok na službenih napravah.
Fotografija: Zlorabljeni profili na družbenem omrežju se lahko izkoriščajo za distribucijo zlonamerne programske opreme ali usmerjajo uporabnike na zlonamerna ali zavajajoča spletna mesta. FOTO: Chainarong Prasertthai Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Zlorabljeni profili na družbenem omrežju se lahko izkoriščajo za distribucijo zlonamerne programske opreme ali usmerjajo uporabnike na zlonamerna ali zavajajoča spletna mesta. FOTO: Chainarong Prasertthai Getty Images/istockphoto

Vladni urad za informacijsko varnost vsem državnim uslužbencem priporoča, da na službenih mobilnih napravah ne uporabljajo aplikacije tiktok. Opozarjajo, da aplikacija zahteva veliko pravic pri nadzoru in dostopu do podatkov o napravi, na kateri je nameščena.

Priporočilo temelji na analizah domačih in tujih organizacij, predvsem organov, pristojnih za kibernetsko varnost, izhaja iz dopisa, ki ga je pridobila STA. V njem vladni urad pojasnjuje, da se je v javnosti že večkrat pojavilo opozorilo o vprašanjih zbiranja podatkov uporabnikov tiktoka in s tem povezanih vprašanj o zasebnostih.

Kaj še opozarjajo?

Kot so še opozorili, aplikacija zahteva veliko pravic pri nadzoru in dostopu do podatkov o napravi, na kateri je nameščena. "To je sicer lastnost, ki je znana tudi pri aplikacijah drugih družbenih omrežij, pri pridobivanju soglasja lastnika naprave pa je tiktok bolj vztrajen od drugih," piše v priporočilu.

Zaposleni v podjetju ByteDance, lastniku omenjenega omrežja, namreč lahko dostopajo do uporabniških podatkov, v preteklosti pa je do zlorabe dostopa v podjetju že prišlo, so opozorili na vladnem uradu za informacijsko varnost. Ob tem opozarjajo tudi na propagandne aktivnosti in vplivanje na javno mnenje. »Zlorabljeni profili na družbenem omrežju se lahko izkoriščajo za distribucijo zlonamerne programske opreme ali usmerjajo uporabnike na zlonamerna ali zavajajoča spletna mesta,« so še zapisali.

Priporočila izdala EU, ZDA ...

V priporočilih so spomnili, da je Evropska komisija svojim zaposlenim že prepovedala uporabo aplikacije tiktok, podobno so za zaposlene v državni upravi storile ZDA in Kanada. V zadnjih dneh so podobna opozorila in priporočila izdale številne države članice EU, generalni sekretariat Sveta EU pa je začasno ustavil uporabo aplikacije za svoje zaposlene, so na vladnem uradu zapisali v priporočilu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije