EPIDEMIJA V SLOVENIJI

Vlada sporočila, kakšni (strožji) ukrepi nas čakajo

Ustavlja se javni potniški promet in zapirajo nenujne trgovine.
Fotografija: Javno življenje v Sloveniji bo, kot kaže, še nekaj časa omejeno. FOTO: Voranc Vogel, Delo, Leon Vidic, Delo. Montaža: S. N.
Odpri galerijo
Javno življenje v Sloveniji bo, kot kaže, še nekaj časa omejeno. FOTO: Voranc Vogel, Delo, Leon Vidic, Delo. Montaža: S. N.

Kaže, da se bo zahteva zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja po zaostrovanju ukrepov vsaj delno uresničila. Vlada je na Brdu pri Kranju med drugim odločala, kakšni ukrepi nas čakajo naslednja dva tedna. Po neuradnih podatkih bodo dosedanje vsaj nekoliko zaostrili.
 
Preberite tudi:
Ni konca: v Sloveniji padel novi črni rekord​
Kacin presenetljivo optimističen, vlada zaostruje ukrepe (VIDEO)

Vlada je na tako današnji seji podaljšala večino dosedanjih ukrepov, hkrati pa je sprejela nekatere dodatne omejitve. Po besedah ministra za zdravje bo s soboto ustavljen javni potniški promet, od ponedeljka pa bodo znova zaprte nenujne trgovine. Ukrepi bodo veljali naslednjih 14 dni.Šolanje bo v prihodnjih 14 dneh še vedno potekalo na daljavo, vrtci pa bodo delovali le za nujne primere. V zaprtih prostorih bodo lahko trenirali samo poklicni športniki. Tako kot ob prvem valu epidemije bo znova ustavljen javni potniški promet, prav tako delo šol voženj, bodo pa lahko vozili taksiji. Upravne enote bodo lahko opravljale le najnujnejša opravila. Vulkanizerji bodo delali, prav tako dimnikarji, je na današnji novinarski konferenci povedal Gantar.


Industrijska proizvodnja bo normalno delovala naprej, prav tako gradbeništvo v nenaseljenih gradbiščih. Vse nenujne trgovine bodo znova zaprte, tudi trgovska središča. Še naprej bodo odprte trgovine s hrano, lekarne, banke in pošte.

Ukrepi še ne dajejo povsem zadovoljivih rezultatov

Po ministrovih besedah vsi ukrepi veljajo naslednjih 14 dni. Odlok, ki se nanaša na gospodarstvo, bo sprejet v petek, njegovi ukrepi pa bodo začeli veljati v ponedeljek. Ostali ukrepi bodo začeli veljati v petek oziroma konec tedna. Javni promet bo tako prenehal obratovati v soboto.


Po besedah Gantarja je namen ukrepov v največji mogoči meri omejiti stike med ljudmi, saj trenutni ukrepi še ne dajejo povsem zadovoljivih rezultatov. Klub veljavnim omejitvam je med ljudmi še vedno precej stikov pa tudi kršitev odlokov, čeprav se veliko ljudi ukrepov tudi drži, je dejal.

 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas