EPIDEMIJA

Sestala se bo vlada: odločali bodo o sproščanju ukrepov

Že v nedeljo je predsednik vlade napovedal, da bo potreben premislek o sproščanju ukrepov, saj se epidemija, kot kaže, ne umirja.
Fotografija: Janez Janša in Milan Krek. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša in Milan Krek. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Vlada se bo na današnji seji na Brdu pri Kranju seznanila z aktualnimi epidemiološkimi razmerami in odločala o morebitnih spremembah ukrepov. Te bodo odvisne tudi od analize Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano o razširjenosti angleške različice novega koronavirusa, ki bo znana danes.

Da bo potreben ponovni premislek o sproščanju ukrepov, je predsednik vlade Janez Janša povedal že v nedeljo. Dan pred tem so namreč v Sloveniji odkrili prvo osebo, ki je bila uradno pozitivna na angleško različico, pa tudi stanje epidemije se ne umirja, kot se je v zadnjih dneh.

Panika zaradi angleškega seva


Kako razširjena je angleška različica virusa v Sloveniji, bo jasno danes, ko bodo znani izsledki analize Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo ljubljanske medicinske fakultete pa je do torka pri treh vzorcih od 291 dokazal vse specifične mutacije, značilne za angleško različico.

Zaradi odkritja angleške različice je bilo sicer še v ponedeljek odprto vprašanje torkove vrnitve učencev prve triade v šole in predšolskih otrok v vrtce v devetih regijah. A so epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz) in svetovalna skupina za covid 19 pri ministrstvu za zdravje po oceni novega položaja delno odprtje šole vendarle podprli, tako da so se najmlajši učenci v torek vrnili v šolske klopi.

Ni pa še jasno, ali bodo zadnji epidemiološki podatki vplivali na spremembe vladnih ukrepov po posameznih regijah. Po ponedeljkovih podatkih je namreč v območju rdeče faze le še sedem regij (Osrednjeslovenska, Podravska, Savinjska, Gorenjska, Pomurska, Primorsko-notranjska in Koroška), preostalih pet pa je v območju črne faze.

Pri Nijz so sicer vladi svetovali, če bo potrebno zaostrovanje ukrepov, naj najprej zapre druge mogoče lokacije prenosa, ne pa šol in vrtcev.


Kako nam kaže? 


Kakšno je trenutno epidemiološko stanje po regijah, kaže graf, ki so ga objavili na spletni strani sledilnik. Po sedemdnevnem povprečju novih primerov na sto tisoč prebivalcev so na črnem seznamu Goriška, Posavska, Zasavska, Jugovzhodna Slovenija in Obalno-kraška.
 
 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas