EKSPONENTNA RAST OKUŽB

Pred nami nove omejitve? Ta odlok je spremenila vlada na zadnji seji

Sprememba se obeta tudi pri zasebnih druženjih.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo

Vlada je na današnji seji spremenila Odlok o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19, ki med drugim določa trajanje roka od pozitivnega rezultata testa PCR do 180 dni. Sprejela je tudi predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Kazenskega zakonika.

Vlada je s to spremembo po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19 določila trajanje roka od pozitivnega rezultata testa PCR do 180 dni ter da se oseb, ki so bile cepljene s cepivom proizvajalca AstraZeneca in cepivom Covishield proizvajalca Institute of India/AstraZeneca, in sicer po prejemu drugega odmerka, ne napoti oziroma se jim ne odredi karantena na domu, če je preteklo 21 dni od prejema drugega odmerka.

Predlog novele Kazenskega zakonika pa se nanaša na uskladitev z nekaterimi konvencijami Sveta Evrope in Organizacije združenih narodov in na prenos nekaterih direktiv Evropske unije. Ostale spremembe so oblikovane na podlagi predlogov iz prakse pristojnih organov.

image_alt
Zgrozili se boste: 19-letnik v kritičnem stanju

O zbiranju še nič dorečenega

Napovedano je bilo tudi, da naj bi med covidnimi bil predlog sprememb odloka o omejitvi zbiranja. Zbiranje naj bi, če bo vlada sledila predlogu, zmanjšali z zdaj dovoljenih 50 na 25 ljudi, je za STA potrdil minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Gre za splošno omejitev, ki velja za zasebna druženja. Za javne prireditve, na katerih bo več ljudi, pa naj bi še vedno veljal pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

image_alt
Požig v Kamniku? Našli liste: Ljudstvo vam bo sodilo za vaše zločine, zelo kmalu (FOTO)

Premier Janez Janša je sicer ob sredinem vladnem obisku na Goriškem dejal, da je vlada odločena, da ne bo zapirala gospodarstva in ustavljala družbe. Zdaj je v skupnem interesu vseh, da dosežemo takšno precepljenost, da epidemija ne bo ogrožala normalnega življenja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije