UVAJA SE SAMOTESTIRANJE

V ponedeljek se otroci vračajo v vrtce in šole, o maskah pa ... (VIDEO)

Popoldne se bo na Brdu pri Kranju z vlado sestala še svetovalna skupina ministrstva za zdravje in pretresala preostale ukrepe na t. i. semaforju.
Fotografija: Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. FOTO: Leon Vidic, Delo

Vlada je na današnji dopisni seji odločila, da se v ponedeljek otroci vrnejo v vrtce, učenci in dijaki pa v šole, je na novinarski konferenci povedala ministrica ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

image_alt
Skrb vzbujajoče koronaštevilke: najhujše je v tem mestu


Vračanje v vrtce ter osnovne in srednje šole bo naslednji teden potekalo na način izvedbe in organizacije pouka kot pred zaprtjem. To pomeni, da se vsi učenci vrnejo v osnovne šole, dijaki pa v srednje šole po modelu C, kar pomeni, da se v šolah po razredih tedensko menjajo.



Dijaški domovi bodo zopet odprti že to nedeljo, ko bo začel danes sprejeti odlok tudi veljati.


Kako bo z maskami?


Maske so povsod obvezne za učence od 6. do 9. razreda, za zaposlene ter za dijake, otroci od 1. do vključno 5. razreda maske nosijo v skupnih prostorih in pri gibanju po šoli. Za vse učence in dijake nošnja mask ni več obvezna pri pouku športa.


Uvaja se možnost samotestiranja


»Poleg teh ukrepov in ukrepa obvezanega tedenskega testiranja zaposlenih in cepljenja, ki šolski prostor varujejo pred vdorom in širjenjem virusa, sedaj skupaj z ministrstvom za zdravje in NIJZ v osnovne in srednje šole kot dodatno varovalko, ki lahko pomembno prispeva k ohranitvi varnega šolskega okolja, uvajamo tudi možnost prostovoljnega samotestiranja učencev in dijakov,« je dejala Kustečeva in dodala, naj starši in otroci vzamejo to, kot nekaj dobrega za vse za izboljšanje epidemiološke slike.

image_alt
Samotestiranje kot rešitev: znano, kdaj bi se začelo in kako bi potekalo


Interes za samotestiranje je majhen. Zakaj nezaupanje? »Vsi moramo narediti čim več za to, da bodo šolski prostori ostali varni prostori in da se šole ne bodo zapirale do konca šolskega leta, zato iščemo možnosti, da bo šolski prostor varen,« je dejala ministrica.


Bodo šole do konca šolskega leta odprte?


Na vprašanje, kaj konkretno namerava Kustečeva storiti, da bo zagotovila, da bodo šolska vrata ostala odprta? »Verjamem, da lahko le skupaj zagotovimo, da se bo to zgodilo. Moj glas je prvi, ki se bori za to, da se šole in vrtci fizično izvajajo, a moramo vsi spoštovati ukrepe, da bi zagotovili varnost. Ukrepe moramo razumeti dobronamerno. V času zaprtja šol in vrtcev je število okužb v vrtcih in šolah precej padli. Ta bi ohranjali to stanje, moramo upoštevati ukrepe in hoditi naokrog zdravi,« je dejala Kustečeva


Se obetajo tudi nove prilagoditve glede ukrepov na področju športa?


Predolg odloka, o katerem bomo odločali po današnjem sestanku v prihajajočih dneh, je vsekakor baziran tudi na zavezi, ki smo jo dali ob začetku krajšega zaprtja – to je, da se vrnemo v situacijo pred samim zaprtjem. Ocena ta trenutek je, da je to lahko izvedljivo, vendar pa moramo dobiti še zdravstveno oceno z vidika nevarnosti širjenja okužb. Vsekakor, ko bo prva priložnost, da dobimo zeleno luč zdravstvenega dela, bomo vrnili šport nazaj v še večjo aktivnost. Verjamem, da je to ne samo za vrhunski šport, ampak tudi za rekreativce eno od naravnih zdravil v boju proti virusu.


 

Ali bo vlada sprostila nekatere ukrepe?


Po predlogu svetovalne skupine bi v rdeči fazi bilo omogočeno gibanje na prostem tudi med 22. in 5. uro, in sicer individualno ali več članov istega gospodinjstva.



Poleg tega so po neuradnih informacijah predlagali, da se v oranžni fazi odprejo gostinske terase po priporočilih NIJZ in da maske na prostem ne bi bile več obvezne, razen če ne bi mogli ohranjati dvometrske medsebojne razdalje.

image_alt
Slovenski strokovnjak razkriva, kdaj bo vrh tretjega vala


Vladi predlagajo še ustrezno nadomestilo za tiste, ki so v izolaciji zaradi okužbe z novim koronavirusom in v karanteni zaradi visokorizičnega stika, je neuradno izvedela STA.

image_alt
Če imate po cepljenju te simptome, takoj k zdravniku (VIDEO)

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije