Virusna bomba tiktaka med mladino

Slovenci rinejo v žurersko meko Zrće. Druženje omejeno na 50 ljudi, v pripravi je že aplikacija.
Fotografija: Jelko Kacin je bil precej kritičen do sosednje Hrvaške. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Jelko Kacin je bil precej kritičen do sosednje Hrvaške. FOTO: Uroš Hočevar

Zdaj gre pa zares. Tako bi lahko po večjem številu novoodkritih okužb z novim koronavirusom na Hrvaškem v zadnjih dneh strnili včerajšnje besede vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina. Ta ni varčeval z ostrimi besedami pri opisu obvladovanja okužbe pri naših južnih sosedih pa tudi pri nas in napovedal skrbi za marsikaterega Slovenca, ki si želi tudi letošnji dopust preživeti na hrvaški obali. »Počakali bomo na današnje uradne številke, ki prihajajo s Hrvaške, ampak če trendi držijo, potem bo jutri Hrvaška presegla kumulativno vrednost zadnjih 14 dni in bo imela že več kot 10 okuženih na 100.000 prebivalcev,« je bil jasen in dodal, da bo Slovenija že danes prisiljena Hrvaško umakniti z zelenega seznama tako imenovanih varnih držav. Skratka, pristala bo na rumenem seznamu, ki pomeni predvsem poziv k dodatni previdnosti vsakomur, ki se odloča, da bo tja odšel ali je že tam. Da se ob prvih znakih okužbe takoj odpravi k zdravniku.


Hrvaška pleše z virusom


V Zrćah o odpovedi zabav na razmišljajo. FOTO: Cropix
V Zrćah o odpovedi zabav na razmišljajo. FOTO: Cropix
»Kar preseneča, je, da se je Hrvaška odločila za korak, ki ga Slovenija ni naredila. Odprla je namreč nočne klube in diskoteke. Rajanje v odprtih in zaprtih prostorih je dovoljeno in je zelo pogosto. Vstopnice za prireditev na plaži Zrće na otoku Pagu je pokupilo največ Slovencev in Slovenk, kar je nerazumljivo in nerazumno za državo, ki trenutno predseduje Evropski uniji,« je bil kritičen Kacin in hkrati nadaljeval: »Slovenija pričakuje, da bo Hrvaška sprejela nekatere ukrepe, da bo zamejila širitev, da se bo odrekla nočnemu programu, ki je povsod doslej dokazal, da je to glavno žarišče.« Organizatorji zabav na plaži Zrće zagotavljajo, da bo za varnost obiskovalcev ustrezno poskrbljeno, saj prireditve potekajo na prostem, prostora pa je tudi dovolj, da lahko obiskovalci ustrezno vzdržujejo predpisano fizično razdaljo. Oziroma, kot so dejali, so lahko v klubih v Zrćah prav tako varni, kot ko gredo v trgovino, uporabljajo javni prevoz, prenočijo v hotelu ali se odpravijo na plažo.


Nič kaj pa ni spodbudna včerajšnja presenetljiva napoved hrvaških oblasti, da so »v fazi plesa z virusom«, to je o odprtju meje z Bosno in Hercegovino, pa četudi tam že nekaj dni na novo odkrijejo več kot 100 okuženih na dan. To seveda pomeni odpravo obvezne 14-dnevne samoizolacije za tiste, ki pridejo iz BiH. Proti strahu o vnosu okužbe iz Slovenije in drugih držav na Balkanu v zadnjih dneh niso imuni niti Avstrijci. Tamkajšnji mediji mirijo, da je potovanje skozi našo državo še vedno mogoče, a da postanki pri nas niso zaželeni.


Mladi največji problem


Poroke se ne spominjajte po novem koronavirusu. FOTO: Getty images
Poroke se ne spominjajte po novem koronavirusu. FOTO: Getty images
 Epidemiološka slika se sicer v zadnjih dneh slabša tudi v Sloveniji. V nedeljo so pri nas odkrili (le) štiri nove okužbe, kar je res za deset manj kot v petek in za pet manj kot v soboto, a v oči bode podatek, da se je samo v prejšnjem tednu na novo okužilo 64 ljudi. Zato je vlada na včerajšnji dopisni seji omejitev zbiranja s 500 ljudi znižala na 50. Izjeme bodo prireditve z dovoljenjem NIJZ, za katere bodo organizatorji lahko zagotovili upoštevanje varnostne razdalje med obiskovalci. Kacin je pojasnil, da analiza starosti okuženih jasno pove, kje so se družili. »Mladi so se družili na zasebnih zabavah, na katerih so bili udeleženi tudi gostje iz tujine,« je povedal in opozoril, da je prav ta generacija največji problem: »Tukaj smo najmanj učinkoviti. Vse okužbe so zdaj praviloma potrjene med bistveno mlajšimi. In ker ta generacija noče priznati, da je zbolela, in skriva simptome in težave, lahko mimogrede okuži druge.«

O tem, kaj nova omejitev zbiranja pomeni za organizacijo porok, pa je Kacin dejal, da je odločitev vsakega posameznika, ali je dogodek možno izpeljati v skladu z omejitvami in priporočili, sam bi predlagal omejeno število gostov in da dogodek mine brez gostov iz rizičnih skupin. »Poroka z okužbo zagotovo ni najboljši spomin,« je ob tem dejal. Sicer pa je hkrati z omejitvami treba povečati učinkovitost nadzora nad izvajanjem karantenskih odločb. »Ta je absolutno nezadostna,« je ocenil. Kritičen je do majhnega števila nadzorov zdravstvenega inšpektorata, kar je označil za nedopustno. »Morda bo kakšen minister zelo nesrečen, ampak jaz bom še enkrat povedal. Nedopustno majhno število nadzorov je bilo izvršeno s strani inšpektorata,« je bil kritičen. Prav zato je ministrstvo za notranje zadeve v nedeljo ponudilo pomoč pri obiskovanju oseb, ki jim je bila določena karantena, in kontroliranju, ali se zadržujejo v osamitvi. To je sicer pristojnost zdravstvenega inšpektorata.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije