Virus v Sloveniji za zdaj v fazi ena, zagotovo prihaja faza dve

Na bolniško zaradi koronavirusa? Vsi odgovori na enem mestu. Število okuženih sicer narašča. 
Fotografija: Splošna bolnišnica Novo mesto. FOTO: Simona Fajfar
Odpri galerijo
Splošna bolnišnica Novo mesto. FOTO: Simona Fajfar

Slovenija je trenutno še vedno na prvi stopnji širjenja okužbe, je prvi dan novega tedna pojasnjevala direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat. To je faza, ko iščejo vsak izvor okužbe in jo poskušajo omejiti. »Epidemiološka situacija se razvija, saj število obolelih narašča,« je dejala. Ob tem je poudarila, da število okužb narašča počasneje kot v sosednjih državah.

Okuženi prišel na urgenco v Novo mesto

Spomnimo, trenutno je v naši državi potrjenih 23 okužb, od tega je sedem zdravstvenih delavcev.  Med 23 potrjenimi primeri je trenutno 14 uvoženih, torej so se okužili v tujini, največ v Italiji. Devet primerov pa je sekundarnih, ko gre za prenos okužbe v Sloveniji, a so okužbe povezane z znanimi primeri. Osem sekundarnih primerov je povezanih z zdravnikom iz Zdravstvenega doma Metlika, eden pa s prenosom okužbe pri osebi iz Ljubljane.
 

Preberite še: 24. okuženi? UKC Ljubljana sporoča: zbolela ena zaposlena, njene stike še preverjajo

 

Potrdila je, da je eden med njimi nenapovedano obiskal novomeško urgenco. Takoj so aktivirali epidemiološko službo, ki išče morebitne kontakte. S koliko ljudmi je bil v stiku, še ne more povedati.


Druga faza se bo zgodila, tretja pomeni zapiranje vrtcev in šol

Druga faza širjenja bolezni nastopi takrat, ko se začne virus širiti v skupnosti. Ta faza se bo po navedbah Pirnatove zagotovo zgodila tudi pri nas, v tej fazi bodo ukrepi usmerjeni v preprečevanje hitrega širjenja okužb. Ti bodo usmerjeni predvsem v preprečitev zbiranja itd. Tretja faza pa pomeni prehod iz izbruha bolezni v epidemijo. Takrat nastopijo ukrepi, kot so spreminjanje kapacitet zdravstvenega sistema, aktiviranje dodatnih kapacitet v zdravstvu ter zapiranje vrtcev in šol. Takrat se aktivira državni načrt. 

Šole in vrtce se bo zapiralo po potrebi. »Če bi zapirali šole in vrtce nepripravljeni, bi to pomenilo zdravstveno tveganje,« je pojasnil predsednik vlade Janez Janša, ki bo kmalu prevzel izvršno vejo oblasti ter dodal: »Otroci bi tako, ker starši ne bi imeli
Seja sveta za nacionalno varnost. FOTO: Leon Vidic, Delo
Seja sveta za nacionalno varnost. FOTO: Leon Vidic, Delo
varstva, verjetno obiskovali stare starše, ki so rizične skupine. Potreben ukrep bo verjetno treba sprejeti za del Slovenije, a to še ni gotovo.« 

Minister za zdravje Aleš Šabeder je dodal, da bo ta poskus zapiranja le enkrat in ga bo treba uvesti ob pravem času.


Svet za nacionalno varnost je sicer sprejel številne ukrepe, tudi na letališču in meji z Italijo. Odsvetujejo nenujna potovanja v tujino, sploh pa na območja, kjer je velika razsežnost konoravirusa. Hkrati bo začela veljati odredba o prepovedi prireditev nad 100 oseb v zaprtih prostorih (kar pa ne velja za zdravilišča, fitnese, lokale, ko ne gre za posebej organiziran dogodek) ter določila, da se vsi športni dogodki z nad 500 gledalci odvijejo brez obiskovalcev. 
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije