NOVI SMRTNI ŽRTVI

Virus stiska Slovenijo za vrat: obsežni vdor na interni oddelek

V ponedeljek odkrili manj okužb kot rekordni prejšnji petek. Nove okužbe v šolstvu in med zdravstvenimi delavci.
Fotografija: Pritisk na bolnišnice v Sloveniji zaradi covida 19 je čedalje večji. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Pritisk na bolnišnice v Sloveniji zaradi covida 19 je čedalje večji. FOTO: Leon Vidic, Delo

Uradni vladni govorec Jelko Kacin je v nedeljo za ponedeljek napovedal rekordno število dnevnih okužb, a se njegova napoved na srečo ni uresničila. V ponedeljek so odkrili 794 okužb, kar je sicer več kot dan prej (537), a manj  kot rekordni pretekli petek, ko so potrdili 898 okužb z virusom sars-cov-2. Opravljenih je bilo 4.326 testov, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih 18,4 odstotka, nekaj manj kot v nedeljo, ko je bil delež pozitivnih 20,36 odstotka. Umrli sta še dve osebi, skupaj od začetka epidemije 192.

Med okuženimi je tudi sedem bolnikov internega oddelka ptujske bolnišnice, kjer je prišlo do obsežnejšega vdora novega koronavirusa med bolnike. Direktorica bolnišnice Anica Užmah je pojasnila, da so takoj ukrepali v skladu z navodili epidemiološke službe, poroča STA. V ponedeljek so odvzeli brise bolnikom na enem delu oddelka in potrdili sedem okuženih bolnikov. Danes nadaljujejo odvzem brisov vsem bolnikom na internem oddelku, izvidi testiranj pa naj bi bili znani v sredo.



Trenutne razmere. FOTO: A. L.
Trenutne razmere. FOTO: A. L.
Število aktivnih primerov in s tem pojavnost sta se ponovno dvignila, in sicer za 8,5 odstotka v primerjavi z dnevom prej. Aktivnih okužb pri nas je 7.708, na sto tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh pa je okuženih 368. V bolnišnicah se zdravi 313 pacientov (24 več kot včeraj), v intenzivni enoti pa je 56 najhuje bolnih, dve osebi več kot včeraj. Po vseh treh parametrih, ki jih je vlada postavila v svojem načrtu (pojavnost, število pacientov v bolnišnicah in v intenzivni enoti), so izpolnjeni pogoji za sprejem drugega paketa z rdečega seznama.


 
Preberite tudi:

Pozor, z današnjim dnem začnejo veljati novi ukrepi

Hrvatje v šoku: po 39-letnici umrla še 33-letnica​


 

Dnevno število pozitivnih na koronavirus. FOTO: A. L.
Dnevno število pozitivnih na koronavirus. FOTO: A. L.


S ponedeljkom je vlada razglasila epidemijo, z današnjim dnem pa uvedla policijsko uro med 21. in 6. uro. Vodja vladne strokovne skupine za covid 19 Bojana Beović je v ponedeljek ocenila, da je aktivno okužen eden od 100 Slovencev. Njene napovedi za naprej niso optimistične, četudi bodo do zdaj sprejeti ukrepi delovali. Po oceni skupine strokovnjakov lahko že v drugem tednu pričakujemo od 480 do 680 bolnikov, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo, in od 80 do 190 ljudi na intenzivni negi. Brez uvedbe ukrepov bi bila situacija še slabša, je poudarila.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije