KORONAVIRUS

Virus se že širi po mariborski kliniki

Objavljeno 07. marec 2020 07.30 | Posodobljeno 07. marec 2020 09.14 | Piše: Aleksander Brudar

Zbolela sta zdravstvena delavca iz UKC Maribor. Prepovedali so obiske v domovih za starejše.

Infotočka o koronavirusu v UKC Maribor FOTO: Mediaspeed.net
»Zdaj ni čas za paniko, ampak za racionalno oceno stanja in ukrepanje. Z vsemi resursi in znanjem, ki ga imamo,« ob zadnjih primerih potrjenih okužb z novim koronavirusom pravi eden od znanih slovenskih zdravnikov, ki se sicer ni želel javno izpostavljati. Pri tem se mu zdi ključno poudariti, da bi se moral vsak posameznik zavedati pomena samozaščite. In sicer da lahko s svojim preventivnim ravnanjem poskrbi, da se ne okuži z virusom.
image
Bolniki z določenimi bolezenskimi znaki naj ostanejo pred vrati bolnišnice. FOTO: Mediaspeed.net

Pa da tudi zaščiti druge. Na primer manjkrat obišče najbolj ranljivo populacijo, torej starejše. In se seveda izogiba krajem, kjer se zbira veliko ljudi, ter odloži potovanje v tujino. Če pa pri sebi opazi znake morebitne okužbe (oteženo dihanje, visoka vročina in kašelj), naj od doma pokliče zdravnika za nadaljnje napotke.
 

Okužen prvi zdravstveni delavec


Da je očitno vrag vzel šalo, dokazuje popolna prepoved obiskov v domovih za starejše, ki je začela veljati včeraj. Pa tudi odločitev ministrstva za zunanje zadeve, ki od včeraj odsvetuje vsa potovanja v severno Italijo in nenujna potovanja v preostale dele države. Od srede zvečer, ko so okužbo z virusom potrdili pri približno 60 let starem Ljubljančanu, je namreč število primerov okužb v zgolj enem dnevu naraslo na sedem.

V četrtek se je tako izkazalo, da sta se okužila še dva moška, ki sta se s prvookuženim Ljubljančanom mudila na desetdnevnem motorističnem potovanju po Maroku. Poleg tega sta se med potovanjem po Italiji okužila še en moški in ženska. Zadnji četrtkov primer potrjene okužbe z novim koronavirusom pa je bil 32-letni klinični farmakolog v UKC Maribor, ki naj bi prihajal z območja Murske Sobote. Dela pa na enoti za intenzivno terapijo.
Epidemiolog Zoran Simonovič z območne enote NIJZ Maribor je pojasnil, da je bil 32-letnik od petka do ponedeljka z manjšo skupino v tujini.
Našim novinarjem podaril maske
Našim novinarjem je trgovina Medicas, specializirana za ortopedske in medicinske pripomočke iz Šempetra pri Gorici, podarila 100 kirurških mask. Lastnik Jakob Čufer je o donaciji povedal: »Ker vem, da je maske trenutno skoraj nemogoče dobiti, smo se zadnji dve škatli odločili podariti najbolj branemu časniku v Sloveniji, da novinarjev ne bi ohromila bolezen in bi še naprej učinkovito poročali s terena.« Tudi sicer v podjetju ravnajo družbeno odgovorno in po svojih zmožnostih pomagajo različnim skupinam na lokalnem nivoju, med drugim so ob odprtju novega objekta Oddelka za invalidno mladino in rehabilitacijo Stara Gora podarili aparat za razgibavanje kolena.


Ob prihodu domov ni imel nobenih težav in je bil dva dni v službi, v sredo popoldne pa je imel povišano temperaturo. Od takrat ni bil več v službi oziroma ni obiskal krajev z več ljudmi. Kot je dodal, je ravnal ustrezno, saj je v četrtek poklical svojega zdravnika in dogovorila sta se za odvzem brisa na vstopni točki za mariborsko regijo. Ob 22. uri so bili obveščeni o potrjenem primeru in stekla je iskalna akcija vseh tistih, ki so bili v tesnem, rizičnem stiku z njim.

Dr. Nina Gorišek, predstojnica oddelka za nalezljive bolezni in vročinska stanja na UKC Maribor, je pojasnila, da je gospod v dobrem stanju in da je zbolel za blažjo klinično sliko. V UKC Maribor so takoj začeli izvajati vse preventivne ukrepe. Zatrdila je, da ni bil izpostavljen noben bolnik. Seveda so ugotovili populacijo, ki je bila v tesnem stiku z okuženim, med njimi so tudi sestre in zdravniki. Za njih so že našli delovna mesta, kjer ne bodo prihajali v stik s preostalimi bolniki. Pojasnila je tudi, da je bilo včeraj nekoliko okrnjeno delovanje kirurškega programa, za vsa nujna stanja pa je dobro poskrbljeno, temeljito in pošteno so čistili tudi območja, kjer se je okuženi zadrževal.
Znano je, da je bolnik kužen na dan, ko je obolel.


V UKC Maribor dela tudi njegova žena (na oddelku za rentgen). "Za njo so bili tudi sprejeti ustrezni ukrepi, testirali smo jo," je razložila Goriškova. Izvid je včeraj popoldne pokazal, da je okužena. "Znano je, da je bolnik kužen na dan, ko je obolel. Zaradi varnostnih razlogov smo pregledali ves delovni dan 32-letnika in vse preostale kontakte ter identificirali rizične kontakte, ti so dobili vsa potrebna navodila. Testiranje bo potekalo po protokolu. Inkubacijska doba, od morebitne okužbe do bolezni, je najmanj dva dni do 14 dni. Testiranje takoj po stiku zato ne da odgovora, ali je prišlo do prenosa, zato mora testiranje potekati po protokolu, saj takoj po stiku z okuženim testiranje ne da rezultata," je še pojasnila in zanikala, da bi jim v UKC Maribor zmanjkalo mask in razkužil.
 

Na klice se ni odzval nihče


Medtem ko pristojni pravijo, da so se klinični farmakolog in moški ter ženska, ki sta potovala po Italiji, držali vseh protokolov, ki so predvideni ob sumu na okužbo, pa tega ne morejo reči za 60-letnika iz Ljubljane. Epidemiologi so v četrtek ugotovili, da je bil v Maroku pa do te srede v stiku z 19 sopotniki na potovanju po tej afriški državi. Na ljubljanski urgenci pa s približno 30 osebami. V zdravstvenem domu na Viču je bil v stiku s sedmimi osebami. Ves čas je namreč svoje bolezenske znake pripisoval poškodbi, nastali v Maroku. Da nekaj pri tem ni v redu, je posumila šele zdravnica v zdravstvenem domu.

Včeraj nam ni uspelo priklicati tretjeokuženega Roka Borštnika, ki je bil s prvookuženim na motorističnem potovanju. Dan prej je v izjavi za slovenski televiziji izrazil veliko kritiko na račun organizacije našega zdravstvenega sistema v primeru okužb z novim koronavirusom. Pojasnil je, da se je proti koncu potovanja ločil od skupine motoristov in se vrnil z drugim letalom in drugim prevozom. Po potovanju je imel znake lažjega prehlada. "Žena je takoj začela klicati na te številke, ki so objavljene. Opravila je 21 klicev in ji ni uspelo dobiti zveze," je potarnal Borštnik, ki ima doma trimesečnega otroka.
2 do 14 dni mine od morebitne okužbe do bolezni.


Dejal je še, da ga sprva sploh niso želeli testirati in da so to storili šele po njegovem teženju. Borštnik je še povedal, da je bil pozitivni izid njegovega testa prej v javnosti, kot pa so ga sporočili njemu. Jure Brankovič, ki je v UKC Ljubljana odgovoren za stike z javnostjo, je v četrtek kmalu po 19. uri objavil: »Nad oskrbo se pritožuje oseba, ki je prišla proti vsem pravilom nenaročena in postala po oceni osebja nasilna, ko ji je bilo pojasnjeno, da s skupinskim nenapovedanim prihodom ogroža sebe in druge.« 
Deli s prijatelji