KORONAVIRUS

Stanje v Sloveniji se zaostruje, Hrvaška ne spoštuje dogovorjenega

Virus ne popušča, število okuženih znova čez 20. V Sloveniji je aktivnih 205 primerov.
Fotografija: V bolnišnici se zaradi covid-19 zdravi 12 ljudi. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
V bolnišnici se zaradi covid-19 zdravi 12 ljudi. FOTO: Leon Vidic, Delo

Od 11. uri sta na vladni tiskovni konferenci poleg uradnega govorca Jelka Kacina sodelovala še predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel in direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman. Tiskovno konferenco bomo prenašali v živo:


Kacin je na tiskovni konferenci povedal, da se epidemiološka slika v Sloveniji zaostruje, 14-dnevno povprečje okuženih na 100.000 prebivalcev se približuje številki 10. Vlada je dosegla dogovor, da bo prioritetno urejala pravno podlago za zaščito najbolj ogroženih delov prebivalstva. Domove za starejše in druge socialno-varstvene zavode, med njimi tudi zapore, bo na podlagi zakona o nalezljivih boleznih razglasila za ogrožena območja. Minister za delo in družino Janez Cigler Kralj je že včeraj napovedal, da bodo domove za starejše in druge varstveno socialne zavode (tudi zapore) razglasili za ogrožena območja, kar bo dalo pravno podlago za napotitev kadrovskih okrepitev v domove, kjer bi bilo treba, in tudi morebitno zaprtje domov. Ogrožena območja niso le socialni zavodi, ampak tudi bolnišnice in zdravstveni domovi.

Drugačne prioritete zdravstvenega inšpektorata bodo omogočile, da bo odslej opravljal tudi do 500 nadzorov izvajanja karantenskih odločb dnevno. Vlada načrtuje močno povečanje laboratorijskih kapacitet za testiranje okužb z novim koronavirusom, s čimer bodo jeseni lahko dnevno obravnavali veliko več kot trenutnih največ 1500 testov v enem dnevu.

Na Hrvaškem še enkrat slabše kot pri nas

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel FOTO: Vlada Rs
Predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel FOTO: Vlada Rs
Fafangel je predstavil situacijo na Balkanu, ki je zelo resna; na Hrvaškem je 14-dnevno povprečje okuženih na 100.000 prebivalcev 20, v Severni Makedoniji skoraj 100. Težko je ohraniti mirne živce in ne dodajati ukrepe na ukrepe. Trend je v porastu, ampak krivulja je manj ostra kot v začetku marca, je dejal Fafangel. Ne raste le število primerov pri nas, ampak tudi število tveganih kontaktov, ki jih ima vsak od nas; velika združevanja predstavljajo velika tveganja, je dejal in pojasnil, da bomo jutri na 10 in bomo dosegli nivo, ki smo ga uporabljali za druge države, da niso več varne. »Ta številka je opozorilo, da naredimo vse, da to krivuljo ustavimo,« je poudaril in dodal, da bodo za druge države še vedno uporabljali tak strog kriterij.



Številka 10 izhaja iz naših kapacitet, je pojasnil in dodal, da to pomeni 15 novih primerov okužbe na dan. Ker smo presegli limit, so kapacitete pod pritiskom. Poudaril je pomen aplikacije za iskanje in opozarjanje kontaktov in da mora biti aplikacija (prostovoljno) nameščena na naše telefone, še preden zbolimo.

Najpomembnejši so ukrepi, ki jih lahko naredi vsakdo od nas. Delujmo samozaščitno. Ravnajmo, kot da smo okuženi in onemogočimo širjenje virusa. Spoštujmo fizično distanco, upoštevajte higieno kašlja in rok. Obvladajmo epidemijo brez uvedbe strožjih ukrepov, je pozval predstavnik NIJZ. Težava je, da so rezultati ukrepov, ki jih sprejmemo danes, vidni šele čez 14 dni. Narašča število primerov, ki se širijo lokalno in niso več povezani z importiranimi primeri. 637 oseb je bilo poslanih v karanteno kot rizični kontakti. Od teh je bila pri 33 potrjena okužba, a pri njih je bila veriga prenosov prekinjena. V domu na Krasu je okužen varovanec.

Rozman je poudaril, da so številke varljive, saj trenutno zboleva predvsem mlajša populacija, to pa se lahko hitro spremeni, če virus vdre v bolnišnice in domove za starejše, torej med ranljive skupine. Takrat se bo zvišalo število hospitalizacij in tudi smrti. »Dolžnost vsakega posameznika je, da s svojim samozaščitnim vedenjem poskrbimo za ranljive skupine,« je pozval. Čez tri do štiri tedne se lahko pri nas ponovi situacija, ki je danes v Srbiji in Severni Makedoniji, je opozoril direktor klinike Golnik.

Razmislite o poti na Hrvaško

Jelko Kacin. FOTO: Voranc Vogel
Jelko Kacin. FOTO: Voranc Vogel
Kacin je ponovil, da je situacija na zahodnem Balkanu resna n da Hrvaška ne upošteva nekaterih ukrepov, ki so bili dogovorjeni, izpostavil je, da se nočne zabave še vedno izvajajo. Poleg tega lahko na Hrvaško vstopajo državljani držav iz tistih območij, ki so rizična. Slovence, ki nameravajo na Hrvaško je pozval k premisleku, ali je ta pot res nujna. Če potujete tja, se obnašajte previdno, izogibajte se krajem s povečanim številom ljudi, množičnim zbiranjem, zaprtim lokalom in nočnim klubom, ob vrnitvi domov pa skrbite, da boste čim bolj omejili svoje stike, izogibajte se obiskom starejših, obiskom v DSO, in pozorno opazujte svoje zdravstveno stanje. V službo hodite le, če ste povsem zdravi.

Vsakodnevno se slišita direktor NIJZ Milan Krek in premier Janez Janša s svojima hrvaškima kolegoma. »Ne govorim, da morajo ljudje na vrat na nos danes zapustiti Hrvaško, ob vrnitvi pa morajo paziti, da ne obiskujejo ljudi,« je poudaril Kacin.

Za avgust porok ne načrtujte!

V zadnjih dneh je veliko ugibanja o omejevanju delovanja nočnih klubov, a težava so tudi zasebne zabave in pikniki, ki jih je absolutno preveč, je dejal Kacin. Opomnil je na primer, ko se je na fantovščini okužilo 70 ljudi, kar je veliko žarišče. To je po njegovem nerazsodno in nevarno. Če se bo tako nadaljevalo, pravi, bo vlada morala omejiti zbiranja na 10 oseb. Tistim, ki ta mesec načrtujejo poroke, je svetoval, naj omejijo število povabljenih, za avgust pa porok ne načrtujte.

Klicali policijo

Fafangel je razkril, da večina ljudi ob povpraševanju po kontaktih sodeluje, da pa so v enem primeru morali celo klicati policijo. Nekateri ljudje imajo občutek, da bodo nekoga spravili v neprijetno situacijo, če ga bodo identificirali kot kontakt. Namen tega ni, da se koga nadzira, ampak da se ustavi širjenje virusa.

Glede primera, ko je tuja državljanska s prebivališčem v Sloveniji, ki je imela okuženega partnerja, prišla na urgenco v UKC Ljubljana in šele po petih urah povedala, da je bila v stiku z okuženim. Kacin je povedal, da je bila v tem primeru olajševalna okoliščina, da je ženska nosila masko.

Odkrili 23 novih primerov

V ponedeljek je bilo v Sloveniji na novo potrjenih 23 okužb z virusom sars-cov-2. Opravljenih je bilo 1325 testov (skupaj že 108.228). V bolnišnici se zaradi covida 19 zdravi 12 oseb, nobena ne potrebuje intenzivne nege, nihče ni umrl, je sporočila vlada, tako da skupno število smrtnih žrtev zaradi novega koronavirusa ostaja 111. Po podatkih sledilnika je pri nas potrjeno okuženih 1739 ljudi, aktivnih primerov pa je 205.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije