RAZPRAVA O RTVS

Violeta Tomić ogorčeno: Neskončno trpim (VIDEO)

Poslanci so razpravljali o možnosti, da bi se politika, ki izbira programski svet RTVS, delno umaknila iz programskega sveta zavoda.
Fotografija: Violeta Tomić. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Violeta Tomić. FOTO: Blaž Samec, Delo

Poslanci so v sredo razpravljali o možnosti spremembe zakona o Radioteleviziji Slovenije (RTVS), s katero LMŠ predlaga, da bi se zmanjšalo število programskih svetnikov z 29 na 23, pri čemer bi državni zbor imenoval le pet svetnikov od trenutno 21, dva predsednik republike, 16 pa civilna družba oziroma strokovna javnost. Novele zakona večina poslancev ne podpira, v imenu vlade pa se je proti izrekel tudi kulturni minister Vasko Simnoniti, saj da novela le parcialno posega v kompleksen zakon o RTVS.


Kakšno je bilo mnenje posameznih poslanskih skupin o zmanjšanju števila programskih svetnikov in da bi jih državni zbor izvolil le pet od trenutno 21?


Marko Bandelli (Sab) je poudaril, da vpliv politike v programskem in nadzornem svetu RTVS krha dostop do neodvisnih informacij. Po njegovih besedah je nepristransko informiranje javnosti pogoj za demokratičnost sistema. Če državni zbor v programski svet RTVS imenuje 21 članov od 29, je njegovo članstvo v veliki večini odvisno od vsakokratne vladajoče politike, je opozoril.

Ivan Hršak (Desus): V stranki se ne strinjajo z zmanjšanjem števila članov programskega sveta, še posebej pa nasprotujejo tako radikalni spremembi imenovanja članov. Po njegovih besedah se ne strinjajo z mnenjem, da ima javna radiotelevizija vlogo nadzornice nad oblastjo. »Obstajajo aparati, ki izvajajo nadzor nad oblastjo, in te nalogo nimajo mediji,« dejal.

Dušan Šiško (SNS): V stranki se ne strinjajo s tem, da se novela nanaša izključno na kadrovske zadeve in zmanjšuje število članov programskega sveta, hkrati pa državnemu zboru jemlje pristojnost imenovanja članov. Pri tem je RTVS očital preveč zaposlenih in pristransko poročanje, zavzel pa se je tudi za ukinitev rtv-prispevka.



Alenka Jeraj (SDS): V SDS podpirajo zmanjšanje števila članov programskega sveta RTVS, saj je manjši organ bolj operativen. Neobičajen pa se jim zdi predlagani nabor predstavnikov civilne družbe, ki naj bi imenovali člane. V SDS menijo, da želi LMŠ s takim predlogom ohraniti nadzor nad delovanjem RTVS, ne pa vrniti odločilno besedo civilni družbi.

Marko Kociper (SD) je ocenil, da se je z zdajšnjo vlado znova začelo obdobje imenovanja bolj ali manj politično privrženih kadrov v programski in nadzorni svet RTVS. Dodal je, da smo poleg tega priče številnim drugim pritiskom in napadom na RTVS kot institucijo kot tudi osebnim napadom na posamezne novinarje, zato novelo podpirajo.

Janja Sluga (SMC): Novele ne bodo podprli. Po njenih besedah gre namreč za zelo parcialen pristop, ki je bolj posledica političnega odziva na poskuse predčasne razrešitve dveh članov nadzornega sveta RTVS kot pa temeljitega razmisleka o tem, kako zagotoviti depolitizacijo RTVS.



Tadeja Šuštar (NSi): Novele ne podpirajo in se sprašujejo, zakaj LMŠ zakona o RTVS ni spremenila, ko je imela to možnost in večino v državnem zboru. Dodala je, da velikokrat netočnega medijskega poročanja, ki smo mu priče v Sloveniji, ne bosta spremenila drugačna sestava in imenovanje programskega sveta, ampak le zavedanje urednikov in novinarjev, da nosijo veliko odgovornost do gledalcev, poslušalcev in bralcev.



Violeta Tomić (Levica)  je dejala, da bodo v Levici novelo v prvi obravnavi podprli, saj menijo, da lahko v drugi obravnavi odpravijo pomanjkljivosti predloga, ki pa je, da se del politike iz programskega sveta celo v popolnosti umakne. Kritična je bila do predsednika vlade Janeza Janše, ki po njenih besedah poziva k neplačevanju rtv-prispevka. »To je isto, kot če mi opozicijski poslanci rečemo: 'Nehajte plačevati davke , dokler je ta vlada na oblasti. Ker ji ne zaupamo, ker nam ni všeč, kar dela .../.../. Res je, odvija se vojna za javni medij, javno RTV, « je pojasnila Tomićeva, ki meni, da javna televizija omogoča kakovosten program. »Dejansko trpim, neskončno trpim, ko poslušam te 'nebuloze',« je ogorčeno dejala Tomičeva, ki je, kot pravi, 30 let kot honorarna sodelavka delala za RTV Slovenija.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije