VILE IN BAKLE

Violeta Bulc nad slovenske strokovnjake, Jerali pa sporoča tole

Nekdanja evropska komisarka nam je pojasnila, zakaj se je postavila na stran Vida Valiča, ki je pozival k uporu z vilami in baklami.
Fotografija: Nekdanja evropska komisarka Violeta Bulc. FOTO: Dejan Javornik, Slovenske novice
Odpri galerijo
Nekdanja evropska komisarka Violeta Bulc. FOTO: Dejan Javornik, Slovenske novice

Komik Vid Valič je pred prazniki javnost na facebooku zapisal, da Romanu Jerali, Alojzu Ihanu, Bojani Beović in drugim izpostavljenim strokovnjakom v boju s covidom pretijo vile in bakle. »Jaz pa napovedujem, da bo Roman Jerala izgubil svojo kredibilnost, tako kot so jo Ihančk, Bednovička in ostali ustraševalci. Jaz jih mam že pouhn k$£@c! A jih ma še kdo drug, pa je počasi čas za vile in bakle? Dejte no, jaz sem lih nove kupu, pa so še čist ošiljene,« je zapisal (nelektorirano).

Olje na ogenj pa je prilila še nekdanja evropska komisarka Violeta Bulc, ki se je z Valičevo objavo, da je treba drugačna razmišljanja reševati z vilami in baklami, očitno strinjala. Njen komentar na Valičevo pisanje je bil: »Bravo.« V odzivu na facebooku pa je Bulčeva Jerali  še očitala, da se je prodal za »glasnika enoumja« in da je po dveh letih »nepovezanih, stihijskih pristopov brez pravih rezultatov« treba povzdigniti glas.

FOTO: Zaslonski Posnetek, Facebook
FOTO: Zaslonski Posnetek, Facebook

Naknadno nam je pojasnila, da namen njenega komentarja ni bil žaljiv, ampak »poziv k razmisleku o vlogi znanosti, stroke in politike, njihovemu prepletanju in posledicah, ki jih enoumje ima za razvoj družbe« in da vedno »poziva k sodelovanju in soustvarjanju«. Te besede je podkrepila z dodatnim pojasnilom: »Puntarska retorika je pogosto uporabljena v slovenskem umetniškem izražanju kot prispodoba obupa in kontradiktornih izjav/dejanj avtoritet. Najdete jo lahko v mnogih romanih, pesnitvah in celo v kantavtorskih komadih, kot je primer v pesmi g. Mlakarja. Upam, da tudi g. Jerala to razume v teh okvirih. Seveda se pa tovrstni komentarji lahko tudi izrabijo za različne, trenutni politiki všečne komentarje,« je zapisala (nelektorirano).

Pozneje, po naši komunikaciji z njo, je na facebooku še zapisala, da se Jerali opravičuje (nelektorirano). »Spoštovani g. Jerala, če sem vas prizadela s svojo besedo 'Bravo!', se dodal bila vaših čustev in vam dala obcutek, da je ogrožena vaša varnost, se vam globoko opravičujem.

image_alt
Valič imunologu zaradi covida zagrozil z vilami in baklami; tako se je odzval Jerala

Jerala se je danes na twitterju takole odzval na napad nase in svojo kredibilnost. »Menim, da lahko z znanjem s področja imunologije posredujem informacije in vpogled, ki morda prispeva k razumevanju in obvladovanju epidemije. Takšen poziv k nasilju, čeprav ga zapiše stand-up komik, ni prav nič smešen, še posebej v luči nedavnega napada na kolega prof. Štruklja.«

Vid je po plazu obtožb med komentarji sicer pojasnil, da »so vile in bakle simbol protesta«, da »nihče dejansko ne bo šel z vilami nad kogarkoli« in da ne gre za žaljivke, temveč, da gre za »poziv k protestu«, a mnogi menijo, da je šel z »ošiljenimi vilami in baklami« vendarle predaleč.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije