CERKVENJAK

Vinsko krono je prevzela Patricija (FOTO)

V Cerkvenjaku je potekalo tradicionalno kronanje vinske kraljice.
Fotografija: Vinski svet, kraljice in vitezi na kronanju Patricije Peklar FOTOGRAFIJE: Arhiv občine Cerkvenjak
Odpri galerijo
Vinski svet, kraljice in vitezi na kronanju Patricije Peklar FOTOGRAFIJE: Arhiv občine Cerkvenjak

Po Poloni Divjak, Tini Ftičar, Poloni Čeh, Martini Breznik, Moniki Majer in Tjaši Simonič je območje Cerkvenjaka dobilo sedmo vinsko kraljico – tokrat je to Patricija Peklar. V družbi številnih vinskih vitezov ter njenih predhodnic in aktualnih kraljic iz okolice so jo okronali na ploščadi ob gasilskem domu v Cerkvenjaku v neposredni bližini potomke Stare trte, tako imenovane Johanesove trte, kjer so domači vinogradniki in druga društva.

Marko Šebart z vitezi Zlatkom, Matejo in Janezom
Marko Šebart z vitezi Zlatkom, Matejo in Janezom

Na prireditvi ob kronanju 7. vinske kraljice, krstu mošta ter blagoslovu mladega vina je za dobro razpoloženje poskrbel ansambel Mladih 5. Zraven so bili tudi številni gostje, med drugimi župan občine Marjan Žmavc, Franci Zorko, predsednik Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Cerkvenjak, Ivan Janez Pučko, Slavko Lončarič in Darko Škerget (vsi štirje so iz Evropskega reda vitezov vina), Zlatko Borak, Marko Breznik, Marjan Klobasa in Mateja Štabuc Šumak (vsi so vitezi Slovenskega reda vitezov vina), Marko Šebart, ovtar (varuh) Slovenskih goric. Ob domačih so se dogodka udeležile tudi mnoge druge vinske kraljice.

Zapeli so tudi pevci in pevke Mešanega pevskega zbora KD Cerkvenjak.
Zapeli so tudi pevci in pevke Mešanega pevskega zbora KD Cerkvenjak.

Še iz poganskih časov

Številne obiskovalce, vinogradnike in ljubitelje vinske kapljice, skratka vse, ki so kakor koli povezani z vinom od njegovega rojstva pa vse do trenutka, ko postane žlahtna pijača v veselje vseh, ki ga uživajo, je pozdravila moderatorka Darinka Čobec, ki je med drugim dejala: »Slovenci poznamo številne običaje in navade, ki vsakemu letnemu času dodajo poseben pečat, med najbolj prepoznavne in priljubljene pa nedvomno spada martinovanje, ki izvira še iz poganskih časov.«

Nova kraljica je na kronanju prvič spregovorila o svojih prioritetah.
Nova kraljica je na kronanju prvič spregovorila o svojih prioritetah.

Kot rečeno je Tjaša Simonič, ki je vinsko krono zaradi covidnih razmer nosila zadnja štiri leta, svoje mesto prepustila 22-letni Patriciji Peklar iz Brengove, ki je postala 7. cerkvenjaška vinska kraljica. Tjaša se je v čustvenem poslovilnem govoru zahvalila vsem, ki so ji omogočili poslanstvo, posebej je na koncu omenila svojo družino. Naloge kraljice bo naslednji dve leti opravljala Patricija, ki je študentka specialne pedagogike. Pravi, da želi dober glas domače občine ponesti daleč naokoli in ohraniti dobro ime, ki so ga postavile njene predhodnice.

Mladih 5
Mladih 5

Dolga tradicija

Predsednik cerkvenjaških vinogradnikov Franci Zorko je spomnil, da se zdaj vendarle vse vrača v stare tirnice. Domači župan Marjan Žmavc je pozdravil vse zbrane in dejal, da je vinogradništvo ena izmed pomembnih kmetijskih dejavnosti v osrednjih Slovenskih goricah. »Društvo že 20 let združuje vinogradnike, vinarje in ljubitelje vina v občini in širše. Poleg drugih dejavnosti vedno vzorno pripravijo martinovanje s krstom mošta in letos tudi s kronanjem nove vinske kraljice. Letošnja vinska letina je, kljub suši in boleznim trte, dobra. Martinovanje je postalo slovenski, neuradni nacionalni praznik, saj je vino žlahtna pijača, ki nas spremlja skozi vse življenje.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije