NEVERJETNO

VIDEO: Šok na Celjskem: to so našli na počivališču

Zaradi invazivnosti in prenašanja bolezni je promet s to vrsto znotraj EU strogo prepovedan.
Fotografija: Rake so našli na počivališču Lopata. FOTO: Dars
Odpri galerijo
Rake so našli na počivališču Lopata. FOTO: Dars

CELJE – Ponoči, nekaj po polnoči, so ob avtocesti na počivališču Lopata v občini Celje na parkirišču in bližnjem travniku opazili večjo količino neznanih rakov. Policisti, uslužbenci Darsa in zaposleni bencinskega servisa so jih večino pobrali v posode. Regijski center za obveščanje Celje je o dogodku obvestil inšpekcijo UVHVVR, predstavnike Ribiške družine Celje, Zavoda za ribištvo RS, Zavoda za varstvo narave RS, Zavoda Symbiosis in strokovnjake za potočne rake, ki so po fotografijah potrdili, da gre za izjemno invazivno vrsto močvirskega škarjarja (Procambarus clarkii), kar je prva opažena lokacija v Sloveniji.


Zaradi invazivnosti in prenašanja bolezni je promet s to vrsto znotraj EU strogo prepovedan. Predstavniki celjske ribiške družine so dopoldne preiskali območje najdbe ter našli še nekaj poginulih rakov ter odvrženo transportno embalažo, v kateri so jih najverjetneje prenašali.

Pristojne službe bodo s prostovoljci nadaljevale preiskovanje območja in bližnjega manjšega vodnega zadrževalnika ter po potrebi odredile in sprejele nadaljnje ukrepe, je poročala uprava za zaščito in reševanje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije