AFERA URADNI LIST

VIDEO: Šarec povlekel potezo in razkril: Ni bilo tako brutalno, kot gospa trdi

Brane Kralj ne bo več generalni sekretar stranke LMŠ.
Fotografija: Predsednik vlade Marjan Šarec. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Predsednik vlade Marjan Šarec. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Premier Marjan Šarec bo imel ob 16. uri tiskovno konferenco, na kateri naj bi se odzval na afero, ki je odjeknila v javnosti, ko je prva nadzornica Uradnega lista RS Irena Prijović prijavila generalnega sekretarja stranke LMŠ Braneta Kralja, da je politično pritiskal nanjo, naj zaposlijo Igorja Šoltesa kot direktorja uradnega lista.



V LMŠ so danes potekali pogovori glede očitkov Kralju, ki ga je Prijovićeva prijavila tudi Slovenskemu državnemu holdingu (SDH), ki je 100-odstotni delničar Uradnega lista RS, ter protikorupcijski komisiji (KPK).

Šarec je povedal, da je s Kraljem opravil pogovor: »Povedal mi je, kako je pogovor potekal. Bilo je, kot sem že domneval, da je resnica nekje vmes, da ni bilo tako brutalno, kot je gospa povedala. Kralju bolj verjamem kot nekim drugim ljudem. Kralj je ravnal naivno, zato mu je bilo takoj tudi jasno, kakšne so posledice. Kralj ne bo več generalni sekretar stranke LMŠ, ker pometamo pred svojim pragom.«

Brane Kralj, generalni sekretar Liste Marjana Šarca, je eden od ustanoviteljev te stranke. FOTO: Uroš Hočevar
Brane Kralj, generalni sekretar Liste Marjana Šarca, je eden od ustanoviteljev te stranke. FOTO: Uroš Hočevar
Premier je dodal, da »če bi kdo pravi poklical, pa verjetno prijave ne bi bilo. Ob tem se je treba vprašati tudi, ali je način kadrovanja po državnih podjetjih pravi. Namreč državni sekretarji strank tudi koordinirajo pri teh zadevah. Treba se je vprašati, ali bi način kadrovanja spremenili. Kot stranka bomo ravnali tako, kot mislimo, da je prav. Ta prijava, ki se je zgodila in nad katero vsi triumfirajo ... Naj ne triumfirajo preveč, saj je lastnih pragov veliko.« Navrgel je še podatek iz članka, ki ga je bral, da se je včasih kadrovalo »na štiri oči, naš sekretar je bil toliko naiven, da je to delal po telefonu. Je pa to povsem neprimerno na tak način poskušati vplivati.«

Šarec je zanikal, da je zadeva prišla na dan, ker bi bile bile znotraj LMŠ frakcije, »se pa odvijajo raznorazni boji na vseh področjih«. Zatrdil je, da sam za klic ni vedel: »Gospoda Šoltesa spoštujem, ampak ga nimam tako rad, da bi zaradi njega žrtvoval državnega sekretarja. Kralj je deloval naivno. Kdor dela, dela tudi napake. Verjetno je teh klicev veliko, prijav pa ni veliko, tako da verjetno kličejo pravi.«
 
Preberite še:

LMŠ in vlada pod drobnogledom protikorupcijske komisije


 
Koalicijski partnerji so bili po današnjem srečanju pred sejo vlade glede Kralja zadržani, saj da je to stvar, ki jo mora razčistiti LMŠ. Strinjajo pa se, da so takšni pritiski, če navedbe Prijovićeve držijo, nedopustni, je dejal vodja poslancev SMC Igor Zorčič. Zorčič sicer pričakuje ustrezen odziv LMŠ, kot so v tej stranki napovedali.
 
Vodja poslancev SAB Maša Kociper je prepričana, da bo največja vladna stranka pometla pred svojim pragom, »kot predsednik rad reče«. Njenemu stališču se je pridružil tudi prvak SD Dejan Židan, ki je poudaril, da imamo v Sloveniji urejeno korporativno upravljanje državnega premoženja in da je ta načela treba spoštovati.
 
Kociprova sicer meni, da se bo treba v državi enkrat vprašati, kakšna je odgovornost nadzornikov, ko je lastnica družbe država. Sama meni, da so neodvisni, a naj prevzemajo tudi odgovornost, ko gredo stvari narobe. Kakšne so pravice lastnika, je po njenem mnenju širše vprašanje, na katero si bomo morali odgovoriti kot družba.
 
Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša je dejal, da težko komentira potezo Kralja in da je to vprašanje za LMŠ. Politični pritiski pa po njegovih besedah nikoli niso dobri. Šoltes je bil vodilni kandidat Desusa na evropskih volitvah, a je ostal pred pragom Evropskega parlamenta. Na vprašanje, ali je Desus prosil Kralja, naj posreduje za Šoltesa pri prvi nadzornici uradnega lista, je Jurša odgovoril, da »Desus ni klical, potem je mogoče nekdo iz Desusa«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije