ROKI

VIDEO: Prihaja novi predsednik vlade

Pojasnjujemo, kako so prišli do datumov za predčasne volitve.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Blač Samec, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Blač Samec, Delo

LJUBLJANA – Predsednik države ne bo predlagal mandatarja in je žogico vrnil državnemu zboru. Poslanci in poslanske skupine lahko zdaj sami predlagajo mandatarja, nekdanji poslanec SD Janko Veber pa se je celo ponudil za prevzem te odgovorne funkcije. Medtem ko je večina za (čim)prejšnje volitve, si jih v stranki SDS želijo nekoliko kasneje. Da bi se to zgodilo, tako je razumeti iz besed vodje poslanske skupine Jožeta Tanka, bi lahko uporabili tudi instrument za predlaganje mandatarja, s čimer bi lahko pridobili nekaj časa.

Kako do premierja?

»Postopek volitev predsednika vlade določata 111. člen ustave Republike Slovenije in poslovnik državnega zbora, v členih 225 do 228, kjer je zapisano, da v različnih fazah postopka volitev kandidata za predsednika vlade državnemu zboru lahko predlagajo predsednik republike, poslanske skupine ali najmanj deset poslancev,« pojasnjujejo iz državnega zbora. Znano je, da je predsednik republike državni zbor že obvestil, da ne bo predlagal kandidata za predsednika vlade, in ga hkrati prosil, da se o tem seznani na svoji seji. Predsednik državnega zbora je za danes ob 9.00 sklical kolegij, na katerem se bodo poslanci dogovorili o sklicu izredne seje.

Ko bodo poslanci seznanjeni z obvestilom predsednika o nepredlaganju mandatarja, bo v skladu z ustavo in s poslovnikom pričel teči 14-dnevni rok, v katerem lahko svojega kandidata za predsednika vlade poleg predsednika republike predlagajo tudi poslanske skupine ali najmanj deset poslancev. Dodajajo, četudi »v tem roku ni predlagan noben kandidat ali pa predlagane kandidature za predsednika vlade niso uspešne, predsednik republike – na podlagi četrtega odstavka 111. člena ustave – razpusti državni zbor in razpiše nove volitve, razen če državni zbor v oseminštiridesetih urah z večino opredeljenih glasov navzočih poslancev ne sklene izvesti ponovnih volitev predsednika vlade, kjer za izvolitev zadošča večina opredeljenih glasov navzočih poslancev.«

Če mandatarja ni, državni zbor o tem seznani predsednika. Sledi razpustitev državnega zbora, razpišejo pa se tudi predčasne volitve. Te se morajo izvesti v 40–60 dneh. To pomeni, da bomo na volišča šli predvidoma v drugi polovici meseca maja, lahko pa tudi v začetku junija. Največ pa je seveda odvisno od dogajanja v državnem zboru.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije