RESNIČNO RAZUME

VIDEO: »Plače evroposlancev so za nekatere slabe«

Na račun vsak mesec dobijo približno deset tisočakov.
Fotografija: Ljudmila Novak pravi, da plača ne sme biti motiv, da si nekdo želi postati evroposlanec. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Ljudmila Novak pravi, da plača ne sme biti motiv, da si nekdo želi postati evroposlanec. FOTO: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – »Povsem razumem ljudi, ki pravijo, da imajo evropski poslanci visoke plače. Resnično vas razumem. Za slovenske razmere je plača evropskega poslanca visoka. A čas je za resnico o izvoru te plače...« pravi Ljudmila Novak, prvo ime na listi kandidatov Nove Slovenije za evropske volitve, ki bodo 26. maja.
 
Novakova, ki je v notranjem strankarskem boju za nosilko liste ugnala tudi Lojzeta Peterleta, je v pogovoru za RTV Maribor pojasnila, zakaj imajo evroposlanci take plače, kot jih imajo. Ko je bila evroposlanka v prvem mandatu (Novakova je bila v Evropski parlament izvoljena na prvih evropskih volitvah v Sloveniji junija 2004), so imeli poslanci plače iz svojih držav, torej evroposlanci iz Slovenije so imeli enake plače kot slovenski poslanci v državnem zboru. »Bile so velike razlike. Nekateri poslanci iz nekaterih držav so imeli manj kot tisoč evrov, italijanski poslanci pa 12 tisoč evrov. To je bilo veliko neravnovesje za isto delo, zato so se odločili, da bo plače izplačeval Evropski parlament, in to vsem enako. Ta plača, ki jo zdaj dobivajo evroposlanci, je za slovenske razmere visoka, Nemci bodo rekli, da ni, za Italijane in Skandinavce pa je to slaba plača,« je pojasnila Novakova.



Nekdanja predsednica NSi je ob tem poudarila, da nihče ne sme biti poslanec zaradi plače: »Prva naloga mora biti, kaj lahko jaz s svojim znanjem, s svojimi sposobnostmi naredim v tej instituciji. To mora biti glavno vodilo.«

Plača in bajni dodatki 

Evroposlanci imajo od julija lani bruto plačo 8757,70 evra. Vsi poslanci plačujejo davek EU in prispevke za zavarovanje, tako da končna plača znaša 6824,85 evra. Po odbitkih na račun prejmejo okoli 5600 evrov neto.

Poleg tega prejmejo še dodatke v obliki nadomestil, npr. za potne stroške za srečanja (kjer jim povrnejo dejanske stroške in fiksno nadomestilo), letno jim plačajo še do 4454 evrov za druge poti. Pavšalna dnevnica za kritje stroškov v Bruslju ali Strasbourgu znaša 320 evrov, a se prepolovi, če poslanec zamudi več kot pol glasovanj. Dnevnica za dan srečanja zunaj EU je vredna 160 evrov.

Skrivnost, kako porabijo dodatek

Septembra lani pa je Sodišče EU razsodilo, da je odločitev Evropskega parlamenta, da zavrne novinarjem dostop do dokumentov v povezavi s splošnimi mesečnimi izdatki evropskih poslancev, upravičena, češ da gre za osebni podatek. Gre za okoli 40 milijonov evrov izdatkov na leto, ki jih evropski poslanci dobijo kot dodatek k plači za delovanje pisarne oziroma za 4416 evrov na mesec, ki so posredovani neposredno na osebni bančni račun evropskega poslanca. Odločitev sodišča pomeni, da evroposlancem ni treba nikomur pojasnjevati, kako porabijo ta denar.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije