PREDAJA POSLOV

VIDEO: Osterman ostro odgovarja Cerarju

Dosedanji načelnik generalštaba SV je predal posle naseledniku.
Fotografija: Borut Pahor in Andrej Osterman. FOTO: Twitter, Borut Pahor
Odpri galerijo
Borut Pahor in Andrej Osterman. FOTO: Twitter, Borut Pahor

LJUBLJANA – Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je sprejel nekdanjega načelnika generalštaba Slovenske vojske (SV) Andreja Ostermana in novega načelnika Alana Gederja. Dosedanjemu načelniku se je predsednik zahvalil za njegovo vodenje SV, novemu načelniku pa je zaželel uspešno delo.



Ocenili so razmere v SV ter kratkoročne in strateške ukrepe za bistveno izboljšanje njene pripravljenosti. Pahor bo uradno letno poročilo o pripravljenosti SV od generalštaba sprejel čez mesec dni. Prejšnji teden je v pogovoru z obrambno ministrico Andrejo Katič izrazil dvom, da je zamenjava Ostermana nekaj mesecev pred volitvami smiselna.

Na ministrstvu za obrambo je Osterman predal posle Gederju.



Ostermana je vlada minuli teden razrešila, ker naj bi bil odgovoren za neuspeh bataljonske bojne skupine na preverjanju pripravljenosti. To bi lahko preprečilo njen načrtovani odhod na misije v tujini. Katičeva je odgovornost za stanje v vojski pripisala Ostermanu, premier Miro Cerar pa je bil presenečen, da se je vojska sama odločila za to ocenjevanje v času, ko bi lahko vedela, da ta enota še ni v celoti pripravljena. »Tu je prišlo do javnega in namernega samoponižanja SV in vojakov. Mislim, da je to zelo neprimerno,« je dejal.

Osterman je danes odgovoril: »Ostro zavračam obtožbe, da smo odgovorni za namerno samoponižanje SV. Sleherni dan sleherni vojak daje od sebe tisto najboljše, kar ima.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije