OBALA JE POD VODO

VIDEO: Ekstremne razmere na Primorskem: zalilo Koper, Piran in Izolo

Objavljeno 13. november 2019 06.40 | Posodobljeno 13. november 2019 10.00 | Piše: P. K.

Posnetki kažejo, kakšne so bile razsežnosti padavin.

Zaradi dežja in dviga morske gladine je v poznih večernih urah poplavilo tudi v Izoli. FOTO: Facebook, Občina Izola
PIRAN – Močni nalivi so že včeraj zvečer zajeli tudi našo državo. Nad Slovenijo se bodo vse do večera vzpostavljali pasovi intenzivnejšega dežja, gladina morja pa bo še vedno močno povišana.

Zaradi nevarnosti visokega plimovanja morja v Piranu je Regijski center za obveščanje Koper sprožil sireno javnega alarmiranja z opozorilom na nevarnost. Voda je zalila Tartinijev trg in posnetki so naravnost grozljivi. 

Gladina morja na mareografski postaji Koper je malo pred 21. uro dosegla vodostaj 367 centimetrov, kar je po navedbah Arsa redek pojav. Take so bile razmere v torek zvečer.

Podobni prizori prihajajo iz Izole, kjer je poplavilo večji del starega mestnega jedra s Sončnim nabrežjem in z mandračem. Na Manziolijevem trgu je voda zalila gostinska objekta, poročajo Primorske novice.


Neurje tudi v Italiji in na Hrvaškem
Močno je deževalo tudi v Pulju ter na otokih Cres, Hvar in Vis, kjer so namerili med 53 in 40 litrov dežja na kvadratni meter. Na Reki je zaradi dežja poplavljena tržnica. Orkanske sunke vetra so zabeležili na območju Dubrovnika, kjer so presegli 145 kilometrov na uro, je poročal hrvaški radio. Morski valovi so visoki več metrov. V Dubrovniku so prebivalce pozvali, naj pozorno spremljajo vremenska poročila, ker obstaja nevarnost poškodb zaradi vetra, ki odnaša dimnike s streh in ruši drevesa. 

Benetke so zaradi izredne plime pod vodo, po poročanju medijev je poplavljenih 45 odstotkov mestnega središča. V Materi na jugu Italije so zaprte šole, v pokrajini Kalabrija piha močan veter. O izrednih razmerah poročajo iz pokrajine Apulija, neurje je prizadelo tudi Sicilijo.

Padavine bodo počasi ponehale

Danes bo oblačno in deževno, zjutraj in dopoldne bodo v zahodni polovici države še mogoči krajevni nalivi. Predvsem v Gornjesavski dolini bo dež lahko prešel v sneg. Padavine bodo proti večeru oslabele in ponoči ponehale. Predvsem na Primorskem bo pihal veter spremenljive smeri. Temperature bodo od 6 do 13, ob morju do 15, v nekaterih alpskih dolinah malo nad 0 °C.

Po podatkih Agencije RS za okolje se posamezne reke v Slovenski Istri, delu Primorske in v osrednji Sloveniji se razlivajo in še naraščajo. Čez dan bodo reke na omenjenih območjih še naraščale in poplavljale.

Jutri bo zmerno do pretežno oblačno. Popoldne bo ponekod od juga znova začelo deževati. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od –1 do 5, ob morju do 9, najvišje dnevne od 3 do 9, na Primorskem in v Beli Krajini od 11 do 15 °C.
Povezane vsebine
Deli s prijatelji