IZVIDNICA NA MEJI

VIDEO: »Če bi mejo varovala Štajerska varda, bi bila z minimalnimi sredstvi zaprta«​

Šiškova paravojska zdaj že z letali nadzoruje mejo.
Fotografija: Štajerska varda in predsednik gibanja Zedinjena Slovenija Andrej Šiško. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Štajerska varda in predsednik gibanja Zedinjena Slovenija Andrej Šiško. FOTO: Leon Vidic, Delo

MARIBOR – Štajerska varda, ki ji načeluje Andrej Šiško, po novem tudi iz zraka nadzoruje slovensko mejo. Tako so opravili izvidniški polet in pregled področij, kjer je največ ilegalnih prehodov meje.

Meja bi bila neprodušno zaprta

To pa ima tudi še en namen. Upajo, da bodo v bližnji prihodnosti kot enota Štajerske varde lahko varovali južno mejo Slovenije. Prepričani so namreč, da bi bila z minimalnimi sredstvi iz proračuna meja neprodušno zaprta, če bi jo varovala Štajerska varda.


Štajerska varda tudi to poletje aktivna

Skupine civilistov pod vodstvom Štajerske varde Andreja Šiška so tudi to poletje izvajale vojaško urjenje v štajerskih gozdovih, kar je nedavno v televizijski reportaži hrvaške RTL vznemirilo tudi tamkajšnjo javnost. Pri policiji so za STA zatrdili, da skrbno spremljajo morebitna tveganja, ki bi bila povezana z odklonskimi ravnanji.

Policija spremlja aktivnosti

Kot so dodali, bodo v primeru ravnanj v nasprotju z zakonodajo izvedli ustrezne zakonske ukrepe proti tovrstnim samoorganiziranim skupinam, a so pri opravljanju nalog dolžni spoštovati načelo zakonitosti. »Policija spremlja ter ocenjuje varnostna tveganja in njihove vplive na varnost, ki jih predstavlja samoorganiziranje občanov in so v javnosti predstavljane kot civilne iniciative, vaške straže, varde in podobno,« so pojasnili.

Pred izvidniškim poletom. FOTO: Facebook
Pred izvidniškim poletom. FOTO: Facebook

In kaj pravi Šiško?

Šiško v svojih zapisih na spletu poudarja, da gre pri njihovem združevanju za civilno iniciativo, ki je bila ustanovljena na podlagi ustave in mednarodnih dokumentov o človekovih pravicah. Tudi letošnja tabora na Pohorju in v Kozjem sta bila po njegovih navedbah organizirana tako in na zasebnem zemljišču.

»Nihče zaradi teh aktivnosti nikakor ni bil ogrožen, prav tako nobena dejavnost ni usmerjena proti državljanom Slovenije niti proti njeni ustavni ureditvi, pač pa prav nasprotno. Ustanovili smo se zato, da bomo pomagali zagotoviti varnost naših ljudi in premoženja v naši državi,«​ zatrjuje Šiško.
 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije