DIVJAKI NA AVTOCESTAH

VIDEO: Agresivni na cesti? 'Blendanje' vas lahko močno udari po žepu

»Prijazna prošnja je boljša kot divji napad.«
Fotografija: Tako se to ne dela! FOTO: Dars
Odpri galerijo
Tako se to ne dela! FOTO: Dars

LJUBLJANA – Na avtocestah marsikateri Slovenec sprošča svoje dirkaške aspiracije. Med nevarnejša početja voznikov poleg prevelike hitrosti, vzvratne vožnje in vožnje v nasprotno smer, prehitevanja po desni strani, hoji po avtocesti in ustavljanja na odstavnem pasu sodi tudi prekratka varnostna razdalja.
 
Zlasti kadar je promet na avtocestah pogostejši, se hitro zgodi, da vozilo, ki prehiteva vozilo pred sabo, vozi z manjšo hitrostjo od dovoljene ali pa vozi z najvišjo dovoljeno hitrostjo, pa se kljub temu za njim hitro znajde voznik, ki vozi še hitreje (oziroma prehitro). Policija takšnim voznikom svetuje, naj bodo strpni. A v praksi je strpnih voznikov bolj malo, več je takšnih, ki so neučakani, svojo željo po hitrejši vožnji pa vozniku pred seboj sporočajo tudi s prižiganjem in ugašanjem luči ('blendanjem'), vožnjo 'tik za ritjo' in trobljenjem.

Kar dve kršitvi 

V takšnem primeru lahko gre za dve kršitvi, pravijo na policiji, in sicer za vožnjo na prekratki varnostni razdalji, za katero znaša globa 200 evrov in neupravičeno uporabo svetlobnih opozorilnih znakov, za katero znaša globa 40 evrov. »Uporaba zvočnih in svetlobnih signalov je dovoljena le, kadar je ogrožen voznik sam ali kdo drug. Zato priporočamo predvsem vzpostavitev zadostne varnostne razdalje in potrpežljivost, dokler voznik pred vami ne konča prehitevanja,« svetujejo policisti.
 
Zakonu o varnosti cestnega prometa predpisuje, da varnostna razdalja ne sme biti manjša od razdalje, ki jo pri hitrosti, s kakršno vozi voznik, ki vozi za drugim vozilom, prevozi v dveh sekundah. Pri hitrosti 100 km/h je varnostna razdalja tako vsaj 54 metrov, pri hitrosti 130 km/h pa znaša minimalno 72 metrov. Predpisana globa za neupoštevanje varnostne razdalje je 40 evrov za voznika, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja in ne upošteva varnostne razdalje, 200 evrov za voznika motornega vozila, ki ne vozi na ustrezni varnostni razdalji, ter 300 evrov in tri kazenske točke za voznika motornega vozila, ki ne vozi na varnostni razdalji, določeni s prometnim znakom.

Kako ne in kako pravilno prehitevati 

Primer neučakanega voznika oziroma napačnega prehitevanja na avtocesti so ponazorili pri Darsu:


»Ta voznik na agresiven, barbarski in primitiven način sporoča, da je hitrejši. Ali se zaveda, da lahko povsem zmede voznika pred seboj? Da lahko tako povzroči grozovito nesrečo?«
 
Takšno pa naj bi bilo pravilno prehitevanje, ki mora potekati izključno po levem prometnem pasu:


»Če ste hitrejši od prehitevajočega vozila pred seboj, vključite leve smerne utripalke, ohranite varnostno razdaljo in strpno počakajte, da se vozilo umakne. Prijazna prošnja je boljša kot divji napad,« pravijo pri Darsu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije