NA DOPUST

Veste, kje na poti napolniti rezervoar? Razlika med cenami je ogromna

Gorivo je cenejše na Madžarskem in v Avstriji, dražje pa na Hrvaškem in v Italiji. 
Fotografija: FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Poletje je na vrhuncu, praznik pa bodo mnogi izkoristili za krajši dopust in se podali na pot z avtomobilom. Tisti, ki bodo prečkali mejo, lahko rezervoarje ugodneje kot v Sloveniji napolnijo na Madžarskem in v Avstriji, dražje pa je gorivo na Hrvaškem in v Italiji. Skoraj povsod so najvišje cene na avtocestah – tudi petino nad povprečnimi.

Pri nas se splača tankati

V Sloveniji je treba od torka za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih zunaj omrežja avtocest in hitrih cest odšteti 1,292 evra, za liter dizelskega goriva pa 1,237 evra. Na Madžarskem je treba za liter bencina v povprečju odšteti 1,21 evra, v Avstriji pa 1,265 evra. Slovenec, ki natoči 50 litrov goriva v teh dveh državah, torej v povprečju privarčuje 4,1 evra oz. 1,35 evra.

Precej večji pa je lahko prihranek za tistega, ki se, preden prečka mejo z Italijo, ustavi na slovenski bencinski postaji zunaj omrežja avtocest in hitrih cest. V Italiji namreč liter bencina v povprečju stane kar 1,595 evra, kar pomeni, da je polna 50-litrska posoda goriva tam dražja za 15,15 evra.

Na Hrvaškem je cena bencina v povprečju 1,36 evra za liter, tako da je treba za 50 litrov odšteti 3,4 evra več kot doma.

Še vedno pa se splača z avtomobilom potovati ponekod drugod po Balkanu. V BiH liter bencina stane 1,18 evra, v Severni Makedoniji pa 1,13 evra. Nekoliko dražji je liter v Srbiji (1,29 evra), v Albaniji pa celo 1,44 evra.

V Rusiji je sploh poceni

Glede na podatke AMZS je v Evropi najcenejši bencin v Rusiji (0,63 evra na liter) in Ukrajini (0,97 evra), najdražji pa na Norveškem (1,72 evra), v Grčiji (1,622 evra) in na Portugalskem (1,620 evra). V Nemčiji liter bencina v povprečju stane 1,455 evra, v Franciji pa 1,496 evra.

Za slovenske dopustnike, ki imajo v načrtu najem avtomobila v Španiji ali Turčiji, pa ne bo odveč podatek, da bodo v prvi državi za liter bencina odšteli 1,322 evra, v drugi pa 1,12 evra.

Sicer pa je pot z jeklenim konjičkom z bencinskim motorjem danes precej cenejša kot jeseni 2012, ko je imela Slovenija rekordne cene goriva. Septembra tistega leta je liter bencina stal 1,576 evra. Napolnjen 50-litrski rezervoar bencina se je tako v sedmih letih pocenil za 14,2 evra. Na drugi strani pa se je dizel zaradi ukrepov, usmerjenih v zmanjšanje porabe tega okoljsko manj ustreznega goriva, podražil. Septembra 2012 je bil liter 1,076 evra, kar pomeni, da je treba pri polnjenju 50-litrske posode danes odšteti 8,05 evra več kot tedaj.

Cene goriv le informativne narave

V Sloveniji je bila vožnja z avtomobilom v času krize nekaj časa med najdražjimi, tako da so nas v soseščini prekašali le v Italiji. Cene naftnih derivatov v Sloveniji sicer niso več v celoti regulirane, kar pomeni, da se ob avtocestnem križu in hitrih cestah lahko glede na ponudnika in lokacijo razlikujejo.

Tudi informacije o cenah goriv v evropskih državah so informativne narave, saj se v večini tujih držav cene goriv med različnimi ponudniki in različnimi lokacijami lahko močno razlikujejo. Cene, s katerimi razpolaga AMZS, so povprečne cene v posamezni državi. Pri tem je treba upoštevati, da so v večini držav, tudi na Hrvaškem, v Avstriji in Italiji, cene goriv na avtocestnih črpalkah tudi do 20 odstotkov višje od povprečnih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije