URESNIČILI NAPOVEDI

Vesela novica za vsaj 110.000 Slovencev: meja je odprta

Objavljeno 10. maj 2020 16.21 | Posodobljeno 10. maj 2020 19.36 | Piše: P. K.

Številni Slovenci imajo na Hrvaškem nepremičnine, predvsem v počitniške namene.

Hrvaški zavod za javno zdravje je v soboto objavil natančna navodila glede izjem in pravil ob odprtju mej za državljane EU, ki morajo na Hrvaško iz gospodarskih ali osebnih razlogov. FOTO: Marko Feist
Slovenski državljani, ki imajo na Hrvaškem nepremičnino ali plovilo, lahko od danes prečkajo mejo in ob upoštevanju epidemioloških ukrepov obiščejo svojo lastnino. Hrvaški zavod za javno zdravje je v soboto objavil natančna navodila glede izjem in pravil ob odprtju mej za državljane EU, ki morajo na Hrvaško iz gospodarskih ali osebnih razlogov.

Potem ko so v Zagrebu v soboto napovedali, da bodo omogočili vstop v državo državljanom EU zaradi poslovnih razlogov ali drugih gospodarskih interesov, pa tudi zaradi nujnih osebnih razlogov, je hrvaški zavod v soboto pozno zvečer objavil natančna navodila. Iz njih je razvidno, da lahko slovenski državljani, ki imajo na Hrvaškem nepremičnino ali plovilo, svobodno prečkajo mejo.

Kot pogoj za vstop na Hrvaško morajo državljani EU med drugim predložiti bodisi dokumentacijo, ki se nanaša na lastništvo nepremičnine oziroma plovila bodisi povabilo poslovnega subjekta, zaradi katerega potujejo na Hrvaško. Policistom pa bodo morali povedati, kam so namenjeni, kje bodo bivali, koliko dni nameravajo ostati in jim pustiti telefonsko številko.

V okviru rahljanja ukrepov ni več predvidena 14-dnevna obvezna karantena, se pa morajo tisti, ki bodo prišli na Hrvaško, držati epidemioloških ukrepov, s katerimi jih bo seznanila policija ob vstopu v državo. Pomembno je, da imajo v prvih 14 dnevih bivanja čim manj stikov z drugimi, zunaj opravljajo najnujnejša dela, pri gibanju na prostem pa upoštevajo varnostno razdaljo oziroma nosijo zaščitne maske.

Tujci si bodo morali dnevno tudi meriti temperaturo in se javiti najbližjemu epidemiologu po telefonu, če bo ta presegla 37,2 stopinje Celzija ali če bodo imeli simptome bolezni. Svojega bivališča naj v tem primeru ne zapuščajo.
Deli s prijatelji