NE ZAMUDITE

Verjetno vam je potekla evropska zdravstvena kartica, priskrbite si novo

Objavljeno 11. julij 2019 11.26 | Posodobljeno 11. julij 2019 12.03 | Piše: N. Č.

Pred odhodom v tujino pravočasno naročite novo evropsko zdravstveno kartico.

FOTO: Blaž Samec, Delo
LJUBLJANA – Evropska zdravstvena izkaznica je pri večini dopustnikov postala verjetno že redni in obvezni del prtljage, a zaradi enoletne veljavnosti verjetno ne bo nič narobe, če vas opomnimo, da pred odhodom na dopust še pravočasno pridobite novo. Enostavno jo lahko naročite prek spletnega obrazca v manj kot eni minuti.

S kartico lahko uveljavljate nujne oziroma potrebne zdravstvene storitve v vseh državah članicah EU, EGP ter v Švici, v Makedoniji, Srbiji, Črni gori in Avstraliji, a pri tem morate vedeti, da so zdravstvene storitve lahko brezplačne ali pa plačljive, odvisno je od zakonodaje države, kjer začasno bivate in potrebujete zdravstvene storitve.

image
FOTO: Delo

Prvo pravilo je, da obiščete najbližjo javno zdravstveno ustanovo in ne turističnih ordinacij, saj evropsko zdravstveno zavarovanje ni nadomestilo za turistično zdravstveno zavarovanje. Z evropsko kartico lahko uveljavljate nujne oziroma potrebne zdravstvene storitve, in sicer neposredno pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah, ki so del javne, državne zdravstvene mreže. To pomeni, da mora zdravnik na podlagi evropske kartice osebi nuditi zdravstvene storitve v takem obsegu, da se ji zgolj zaradi zdravljenja ni treba vrniti v pristojno državo pred potekom nameravanega bivanja v drugi državi članici EU, EGP in Švici.

Nekatere države, med njimi tudi Hrvaška, imajo uveden sistem participacije, ko morajo bolniki iz lastnega žepa kriti pavšalno vrednost za, na primer, sprejem v bolnišnico. Za pregled pri zdravniku znaša participacija 10 kun, za bolnišnični dan pa 100 kun.

Navedene storitve se uveljavljajo v skladu s predpisi države, v kateri zavarovana oseba poišče zdravniško pomoč, kar pomeni, da je treba v nekaterih državah določene storitve tudi doplačati, enako kot to velja tudi za zavarovane osebe teh držav. Pomembno je, da po obisku zdravnika v tujini hranimo vse račune, zdravniške recepte in potrdila, da lahko, ko se vrnemo domov, listine priložimo in zaprosimo za povračilo stroškov.  Ker so ti lahko precej visoki, ZZZS svetuje sklenitev komercialnega zavarovanja z asistenco v tujini, vendar je treba preveriti, kaj ta zavarovanja omogočajo.
 

Evropska kartica ne pokriva:

* stroškov prevoza zavarovane osebe iz tujine v domovino
* stroškov zdravstvenih storitev, ki jih nudijo turistične ambulante na Hrvaškem
* stroškov zdravljenja oziroma poroda v tujih državah, če je bil namen bivanja zavarovane osebe v tujini zdravljenje oziroma porod
* stroškov prevoza s helikopterjem
* stroškov storitve, ki je bila opravljena v zasebnih ambulantah.

Evropsko kartico lahko naročite največ 30 dni pred iztekom veljavne kartice.
 
Deli s prijatelji