NOVI PROMETNI ZAKON

Velike spremembe za Slovence: tako bomo vozili po novem

Parkiranje na mestu za invalide vas bo bolj udarilo po denarnici, prav tako telefoniranje med vožnjo.
Fotografija: Po novem bomo lahko na označenih križiščih pri rdeči luči zavijali desno. FOTO: Solovyova/getty Images Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Po novem bomo lahko na označenih križiščih pri rdeči luči zavijali desno. FOTO: Solovyova/getty Images Getty Images/istockphoto

Z 11. avgustom bo začel veljati novi zakon o pravilih cestnega prometa, ki prinaša nekatere spremembe in bo spremenil način, kako Slovenci vozimo.
 

Ena izmed sprememb je znižanje kazni za prehitre voznike.

Kazni za prekoračitev hitrosti pri omejitvi 50 kilometrov na uro (na cestah v naselju):
– do 10 kilometrov na uro: 40 evrov (prej do 5 km/h),
– 10 do 20 kilometrov na uro: 120 evrov (prej 250 evrov),
– 20 do 30 kilometrov na uro: 250 evrov (prej 500 evrov),
– 30 do 40 kilometrov na uro: 500 evrov,
– 40 do 50 kilometrov na uro: 750 evrov (prej pri prekoračitvi 30 do 50 km/h 1000 evrov).

Kazni se znižujejo tudi pri omejitvi 90 kilometrov na uro ter na hitrih cestah in avtocestah.
 

Zvišujejo se kazni za telefoniranje med vožnjo in parkiranje na mestih za invalide.

Globa in število kazenskih točk za uporabo mobilnega telefona med vožnjo se zvišata z 80 na 250 evrov in tri kazenske točke.

Za tiste, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesa, e-skiroji), se kazen za neupravičeno uporabo mobitelov, slušalk in drugih naprav med vožnjo dvigne s 40 na 120 evrov.

Globa za kršitev prepovedi ustavljanj ali parkiranja na označenem parkirnem mestu za invalide se z 80 zviša na 200 evrov.

Novi zakon ločuje neplačilo parkirnine na urejenih parkiriščih in neupravičeno parkiranje drugod. Najvišja postavljena kazen v primeru neplačanega parkiranja na urejenem parkirišču je lahko največ 40 evrov.


Zakon uvaja možnost dovoljenja za zavijanje desno pri rdeči luči na semaforju.

Novo pravilo določa, da je vozniku, ob rdeči luči na semaforju, ki mu je dodan prometni znak za vožnjo desno ob rdeči luči na semaforju, dovoljena vožnja desno ob rdeči luči na semaforju, vendar le, če je smer prosta.
 

Spremembe za lahka motorna vozila (tudi invalidski vozički, skiroji in rolke na električni pogon).

Vozniki teh vozil bodo morali voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni ali niso prevozne, bodo lahko vozili ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje omejena do 50 kilometrov na uro.

Voznik in potnik na kolesu in lahkem motornem vozilu, razen voznik invalidskega vozička na motorni pogon, morajo imeti do dopolnjenega 18. leta starosti med vožnjo ustrezno pripeto zaščitno kolesarsko čelado. 
 

Nekatere druge spremembe

Strožja obravnava neupoštevanja pomena posebnih svetlobnih in zvočnih znakov, nameščenih na vozilih s prednostjo za spremstvo in v spremstvu. Kazen za priključitev intervencijskemu vozilu se dviguje z 80 na 300 evrov.

Določena je primerna bočna razdalja 1,5 metra pri prehitevanju kolesarjev, voznikov lahkih motornih vozil in voznikov mopedov, katerih konstrukcijska določena hitrost ne presega 25 kilometrov na uro.

​Razširjajo se nekatera pooblastila občinskih redarjev in cestninskih nadzornikov, npr. preverjanje uporabe zimske opreme in nadzor prepovedi vpeljevanja v križišče pri zeleni luči na semaforju (voznik pri zeleni luči na semaforju ne sme zapeljati na križišče, če bi zaradi gostote prometa ali ovire obstal na križišču tudi po spremembi svetlobnega znaka in oviral ali onemogočil promet vozil z leve ali desne. Prav tako mora voznik, ki pri zeleni luči na semaforju zapelje na križišče, omogočiti zapustitev križišča vozniku, ki je po spremembi svetlobnega znaka ostal na križišču).

Telefoniranje med vožnjo vas bo stalo 250 evrov in tri kazenske točke. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Telefoniranje med vožnjo vas bo stalo 250 evrov in tri kazenske točke. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Zniža se meja, do katere morajo otroci sedeti v otroških sedežih oziroma jahačih z dosedanjih 150 centimetrov na 140 centimetrov višine ali 36 kilogramov telesne teže. Po novem je dovoljuje, da se 140 centimetrov velik otrok brez stolčka že lahko vozi na sovoznikovem sedežu.

Policisti so dobili več možnosti, kdaj jim zaradi narave dela ni treba spoštovati cestnoprometnih predpisov: v primerih, neposredno povezanih z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov, kot je na primer varovanje življenj tajnih sodelavcev. Ta novost velja tudi za uslužbence Sove in obveščevalno-varnostne službe.

Darsovi cestninski nadzorniki so dobili dodatne pristojnosti glede ugotavljanja in sankcioniranja cestnoprometnih prekrškov na avtocesti: vožnja po napačnem pasu, neupravičeno ustavljanje, pešci na avtocesti, zimska oprema, prehitevanje tovornjakov, varnostna razdalja ...

V primeru vožnje s potečenim vozniškim dovoljenjem kategorije, za katero je potreben zdravniški pregled ali potrdilo o dodatnem usposabljanju, se vozilo avtomatsko odvzame.

V primeru zapuščenih vozil je sedaj dovoljen poseg v takšno vozilo, z namenom pridobivanja identifikacijske številke in izsleditve zadnjega lastnika.

--> Najboljši vozniki poleti pred vožnjo vedno storijo to



image_alt
Ali že smem zaviti desno pri rdeči luči na semaforju?


image_alt
Kazni dol, mrtvi na slovenskih cestah gor

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije