SPREMEMBA GLEDE IZVAJANJA HITRIH TESTOV

Začenja se: znano, koga bodo najprej cepili in kje

V torek v Ljubljani začetek cepljenja najranljivejših, v četrtek tudi v Mestni občini Kranj.
Fotografija: V Ljubljani so spremenili lokacijo za množično testiranje. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
V Ljubljani so spremenili lokacijo za množično testiranje. FOTO: Blaž Samec

Od torka, 12. januarja, naprej bo množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi potekalo v dvorani A na Gospodarskem razstavišču, Dunajska cesta 18, Ljubljana, so sporočili iz Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana. Pojasnili so, da so lokacijo testiranj iz Športne dvorane Kodeljevo prestavili na Gospodarsko razstavišče (GR) zaradi lažje dostopnosti in večjega prostora ob večjem povpraševanju. Testiranje na GR bo v torek izjemoma potekalo od 13. do 16. ure. Sprejem je možen do 14.30.

Testiranje s hitrimi testi v dvorani A na GR bodo od srede, 13. januarja, do nadaljnjega, izvajali od ponedeljka do petka od 11. do 15. ure s sprejemom do 13.30, so še sporočili iz ZD Ljubljana.
 
Preberite tudi:

Umrlo že več kot 3000 bolnikov s covidom 19, sproščanja ukrepov v kratkem še ne bo (VIDEO)



Občani ljubljanske občine, ki bi se želeli testirati, morajo s seboj prinesti osebni dokument in zdravstveno izkaznico, obvezno je nošenje zaščitne maske in vzdrževanje medosebne razdalje med čakanjem na testiranje. Na lokaciji testiranja se izvede bris nosno-žrelnega prostora. Osebe s pozitivnim rezultatom pokličejo v roku ene ure od testiranja, negativni rezultati bodo sporočeni prek SMS-obvestila. Testiranje je za prebivalce brezplačno. Na testiranje se ni treba naročiti. Še vedno velja, da če imate simptome in znake okužbe covida 19 (prehlad, kašelj, vročina, izguba vonja, izguba okusa, prebavne težave), ostanite doma in se posvetujte z osebnim ali dežurnim zdravnikom po telefonu oziroma e-pošti in sledite prejetim navodilom.

Začetek cepljenja

S torkom bodo na GR pričeli cepljenjem proti covidu 19, in sicer najprej izključno tistih pacientov, ki sodijo v prioritetne skupine za cepljenje in so se prijavili pri osebnem zdravniku ter bili na cepljenje tudi pozvani od osebnega zdravnika.

V četrtek, 14. januarja bodo v Kranju začeli cepljenje starejših od 80 let. Cepljenje bo v dopoldanskem času v avli Mestne občine Kranj, zato bodo množično testiranje s hitrimi testi takrat izvajali v stari lekarni v Cerkljah.
 
V Mestni občini Kranj (MOK) je okoli 57.000 prebivalcev, cepljenje proti covidu 19 pa se bo izvajalo glede na prednostne kriterije (starost, kronične bolezni), ki jih je določilo ministrstvo za zdravje v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), ter glede na količino prispelih odmerkov cepiva. V ZD Kranj še nimajo podatka o dostavi oziroma količini cepiva in tako ne morejo podati točne informacije, koliko ljudi bodo lahko cepili v četrtek, prav tako ne, kako se bo cepljenje izvajalo pozneje, zato bo logistika še zahtevnejša.
 
Vse prijavljene za cepljenje pozivajo, naj redno preverjajo e-pošto ali bodo dosegljivi po telefonu, ob tem pa spremljajo lokalne medije ter spletno stran ZD Kranj in MOK, da bodo ob novih pošiljkah cepiva pravočasno obveščeni o novih terminih cepljenja.
 

Pozor pri naročanju

Na cepljenje se je možno prijaviti na spletni strani ZD Kranj ZD prek obrazca. Tistim, ki se prek spleta ne morejo prijaviti, pa je na voljo telefonska številka 040 807 672 vsak delovni dan med 8. in 13. uro. V ZD Kranj prosijo, naj občani te številke ne obremenjujejo po nepotrebnem, saj je namenjena zgolj naročanju in ne preverjanju, ali je prijava prek spleta uspela oziroma drugim informacijam glede cepljenja. Občane tudi pozivajo, da pomagajo pri izpolnjevanju spletnih prijav za cepljenje tistim, ki tega ne zmorejo. V spletni obrazec naj tudi ne prijavljajo večkrat istih oseb, ker s tem otežujejo prijave drugim.
 
V MOK bodo nepokretne, starejše od 80 let, cepili, ko pride cepivo Moderne. FOTO: Gettyimages
V MOK bodo nepokretne, starejše od 80 let, cepili, ko pride cepivo Moderne. FOTO: Gettyimages

Kakor so poudarili, vrstni red prijav ne bo vplival na vrstni red cepljenja, saj bo to potekalo po kriterijih ministrstva za zdravje in NIJZ.

Sporočili, koga bodo najprej cepili

Prvi bodo tako na vrsti pokretni ljudje, starejši od 80 let, in po navedbah ZD Kranj jih bodo v tem tednu na področju Kranja cepili le okoli 350. Nato bodo cepili starejše od 60 let s kroničnimi boleznimi, za njimi pripadniki operativnih enot, ki delajo v najbolj tveganih razmerah (policisti, gasilci, vojska, člani civilne zaščite …), nato pa preostalo prebivalstvo.
 
Nepokretne, starejše od 80 let, ki živijo v domačem okolju, bodo cepili takoj, ko bo prispelo cepivo proizvajalca Moderne. To je po učinku povsem enakovredno cepivu proizvajalca Pfeizer, s katerim bodo cepili v avli MOK, je pa primernejše za teren zaradi lažjega transporta, medtem ko je treba Pfeizerjevo cepivo hraniti na izredno nizki temperaturi in čim bolj na miru (s čim manj tresljaji).


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije