VELIKA NOČ

Velika sobota: blagoslovi jedi na daleč in iz avta

To so že drugi velikonočni prazniki, ki bodo potekali na tak način.
Fotografija: Letos blagoslov jedi ne bo videti tako. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Letos blagoslov jedi ne bo videti tako. FOTO: Oste Bakal

Za veliko soboto, ki je dan pred veliko nočjo, je značilno prinašanje velikonočnih jedil k blagoslovu v cerkev. Zaradi protikoronskih ukrepov jih verniki danes ne bodo prinesli v cerkev. Tudi velikonočne vigilije bodo brez navzočnosti vernikov.

Velika sobota je v Katoliški cerkvi dan celodnevnega čaščenja Jezusa v grobu, kamor so ga simbolično prenesli po smrti na veliki petek. Na veliko soboto verniki obiskujejo njegov grob v cerkvah, čez dan pa v njih potekajo blagoslovi velikonočnih jedil.
Zaradi ukrepov proti širjenju epidemije obiskovanja groba danes ne bo, prav tako ne množičnih blagoslovov jedil. Bo pa RTV Slovenija ob 15. uri na prvem programu prenašala blagoslov jedil iz mariborske stolnice. V nekaterih župnijah bodo omogočili vernikom, da pripeljejo jedila k blagoslovu v avtomobilu.

Velikonočno vigilijo oz. bedenje, ki poteka na veliko soboto, bodo duhovniki danes opravili ob 18. uri sami v zaprtih cerkvah. Iz ljubljanske stolnice jo bo ob 18.30 prenašal Radio Ognjišče. V baziliki svetega Petra v Vatikanu se bo velikonočna vigilija začela ob 19.30.

Slovenski škofje so v velikonočni poslanci spomnili, da se država že več kot eno leto srečuje z epidemijo, ob tem pa pozvali k ohranitvi upanja. Verujejo namreč, da se vse preizkušnje na koncu stekajo v "Kristusovo zmago nad smrtjo", kar je tudi osrednje sporočilo velike noči.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije