PODKUPNINE IN IZDAJAJE LAŽNIH POTRDIL

Velika policijska akcija, dva slovenska zdravnika v priporu

Prvoosumljeni sploh ni imel licence za dejavnost, ki jo je opravljal.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

Mariborski kriminalisti so oba pridržana zdravnika, osumljena izdajanja lažnih zdravniških spričeval, v sredo zvečer privedli pred dežurnega preiskovalnega sodnika mariborskega sodišča, ta pa je obema odredil pripor, poroča mariborska policijska uprava. Javnosti so predstavili še nekaj dodatnih podrobnosti preiskave.

Kot je povedal vodja mariborskih kriminalistov Beno Meglič, je aktivnosti v predkazenskem postopku na podlagi 93 izdanih odredb preiskovalnega sodnika za skupno kar 142 preiskav stanovanj, poslovnih prostorov in vozil izvedlo več kot sto policistov različnih policijskih uprav po državi.

Številne hišne preiskave in razgovori

Kriminalisti so morali za izvedbo vseh aktivnosti obiskati 200 različnih naslovov po vsej državi, pri tem pa so opravili več kot sto zasegov poslovne in druge dokumentacije ter elektronskih naprav in več kot 150 razgovorov. Po podani prvi kazenski ovadbi, je dodal Meglič, nadaljujejo preiskovalne aktivnosti.

Osumljena zdravnika so kazensko ovadili zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali uradnih pravic v sostorilstvu, enega od njiju pa še zaradi očitkov o jemanju podkupnine. Ob tem so devet osumljenih ovadili še zaradi suma kaznivega dejanja dajanja podkupnine. Po besedah Megliča pa predkazenski postopek še vedno poteka za najmanj 69 oseb, vse pa so osumljene podkupovanja.

Kriminalisti so v preiskavi, ki so jo začeli po anonimni prijavi, ugotovili, da sta zdravnika neupravičeno izdajala zdravniška spričevala, ki jih morajo podjetja dobiti za svoje zaposlene za dokazovanje zdravstvene sposobnosti.

Dejavnost prepustil kolegu brez ustrezne licence

Prvoosumljeni zdravnik, ki ima licenco za opravljanje preventivnih zdravstvenih pregledov s področja medicine dela, naj bi svojo dejavnost v celoti prepustil drugemu osumljenemu, sicer zdravniku splošne medicine, čeprav ta ni imel licence zdravniške zbornice za omenjeno dejavnost.

Kot je razložil Meglič, sta se s koruptivnimi posli ukvarjala vse od leta 2011, tako da se je eden od njiju vnaprej dogovoril z zastopniki delodajalcev oziroma športnih društev, ki so mu dostavili podatke o zaposlenih oziroma športnikih, nato pa je za plačilo brez pregleda izdajal zdravniška spričevala.

Denar sta si razdelila

Motiv za takšno ravnanje kriminalisti vidijo v koristoljubju, denar pa sta si oba osumljena med seboj razdelila. Od leta 2011 je bilo na tak način po ugotovitvah v preiskavi izdanih skoraj 14.000 zdravniških spričeval za več kot 400 podjetij oziroma organizacij. Eden od osumljenih zdravnikov je ob tem v zadnjem času izdal 90 lažnih potrdil o prebolelem covidu 19 ter potrdil o opravljenih PCR-testih in hitrih testih.

Osumljena sta s temi dejanji pridobila najmanj 1,2 milijona protipravne premoženjske koristi, saj sta za eno izdano spričevalo na področju športa prejela med 10 in 15 evri, za zaposlitev pa med 50 in 65 evri. Za izdana covidna potrdila je osumljeni zdravnik zahteval od 30 do 40 evrov. Sicer pa predkazenski postopek zaradi velikega števila zaseženih dokumentov po besedah vodje kriminalistov še ni zaključen.

Grozi jima zaporna kazen

Storilcema za zlorabo položaja grozi od enega leta do osem let zapora, za jemanje podkupnine od enega leta do osmih let ter denarna kazen, za dajanje podkupnine pa zaporna kazen od enega leta do šestih let zapora in denarna kazen.

Kot je povedal vodja oddelka za poslovni in javni sektor na generalni policijski upravi Dragan Obolnar, je preiskovanje težjih oblik gospodarskih in korupcijskih kaznivih dejanj ena temeljnih prioritet njihovega dela.

»Med področja s tveganji nedvomno uvrščamo tudi zdravstvo. Zaznavanje tovrstnih kaznivih dejanj je še posebej zahtevno, saj se ta izvajajo prikrito, v zaprtem krogu oseb, interes za izvršitev pa imata tako dajalec kot prejemnik podkupnin,« je dejal Obolnar in poudaril, da gre za zavržna ravnanja vseh udeleženih, zlasti pa tistih, ki jim je zaupana tako pomembna skrb, kot je skrb za zdravje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije