NIJZ POJASNJUJE

Velika luknja v sistemu: okužen, a lahko s PCT-potrdilom vstopa povsod

Nijz pojasnjuje, da so se težave zavedali že od začetka.
Fotografija: PCT-potrdilo ne omogoča upoštevanja podatkov iz zdravstvenih zbirk. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
PCT-potrdilo ne omogoča upoštevanja podatkov iz zdravstvenih zbirk. FOTO: Voranc Vogel

Te dni je na spletu več uporabnikov delilo izkušnjo, da so kljub pozitivnemu in s PCR-testom potrjenemu izvidu na koronavirus ugotovili, da je njihov pogoj PCT kljub temu še vedno veljaven. Ob skeniranju QR-kode digitalnega potrdila o cepljenju se, kljub nedavno potrjeni okužbi, prižge zelena luč za veljavnost pogoja. Okužen bi tako teoretično lahko povsem brez težav vstopal kamor koli, kjer preverjajo PCT-pogoj.

Seveda mora posameznik ob potrjeni okužbi upoštevati pravila samoizolacije, vseeno pa veljavnost potrdila za aktivno okužene kaže na veliko pomanjkljivost v sistemu. Tega se zavedajo tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (Nijz), kamor smo naslovili vprašanja o tej dilemi.

Kot so odgovorili, je »potrdilo EU DCP zasnovano kot dokazilo o testu HAG/PCR, prebolelosti ali cepljenosti osebe v času pridobitve potrdila. Preverjanje potrdila poteka s pridobitvijo in preverjanjem podatkov iz potrdila brez vpogleda v zdravstvene podatke preverjane osebe iz zalednih sistemov. Trenutna rešitev v času preverjanja potrdila torej ne omogoča upoštevanja trenutno zabeleženih zdravstvenih podatkov osebe v podatkovnih zbirkah.«

image_alt
Boj s koronavirusom v Sloveniji: strokovnjaki spregovorili in nekaterim ne bo všeč, kar so povedali o njih

Zbirke podatkov torej niso povezane. Bolj smiselna bi bila seveda enotna QR-koda, ki bi se posodobila samodejno ob spremembi statusa, tudi ko posameznik prejme poživitveni odmerek ali poleg cepljenega dobi še status prebolevnika. Na Nijz so priznali, da so se te potencialne težave »zavedali že od vpeljave sistemske rešitve, dokazovanja izpolnjenosti pogojev PCT, ki je bila vpeljana na ravni EU, vendar se zaradi specifičnosti takratnih razmer težava ni kazala«.

»Zaradi spremenjenih razmer v zvezi s širjenjem okužb z virusom sars-cov-2 in občasnih zlorab potrdil v sklopu EU poteka razvoj skupne rešitve, ki bo omogočala začasno ali trajno razveljavitev izdanih potrdil,« so še sporočili v odgovoru.

image_alt
Pozor, od ponedeljka sprememba pri izolaciji (VIDEO)

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije