NOVA SNEŽNA ODEJA

Velik del Slovenije pobelilo: pozor, preti tudi nevarnost (FOTO)

Podirala so se drevesa, tovornjak je nasedel.
Fotografija: Tudi na Zaplani je zapadlo okoli 30 centimetrov snega. FOTO: Miša, bralka poročevalka
Odpri galerijo
Tudi na Zaplani je zapadlo okoli 30 centimetrov snega. FOTO: Miša, bralka poročevalka

Napovedi meteorologov so se uresničile. Včeraj čez dan je snežilo na Gorenjskem in Koroškem, zvečer pa je pobelilo tudi osrednjo in južno Slovenijo. Danes bo sprva oblačno, podnevi se bo od severozahoda postopno jasnilo. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 6, na Goriškem in ob morju do 10 °C.

V Ljubljani je ponoči zapadlo tri centimetre snega, v Kočevju dva in v Postojni centimeter, na Kredarici pa 27 centimetrov snega. Na Katarini nad Ljubljano je v zadnjih 24 urah zapadlo sedem centimetrov snega, na Vojskem 16 centimetrov, v Ratečah pa 18 centimetrov. v zadnjih 24 urah je največ snega sicer zapadlo na Voglu, 43 centimetrov, je objavljeno na spletni strani agencije za okolje (Arso).

Pozor, nevarnost plazov

V gorah je že aktualna nevarnost snežnih plazov. Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici, pri čemer so glavne težave napihan sneg, nov sneg in nihanje temperatur, opozarjajo na Policijski upravi Kranj.

Proženje je možno že pri manjši dodatni obremenitvi, predvsem na strmih pobočjih. Ob določenih razmerah je možno tudi spontano proženje velikih in v posameznih primerih tudi zelo velikih snežnih plazov. Na območju Zelenice je to predvsem izpostavljen teren Begunjščice ter območje »plazu« in servisna cesta, ki je ravno zaradi plazov že zaprta. Zelo pozoren je treba biti tudi na poti na Stari Ljubelj, so zapisali.

Številna podrta drevesa

Uprava za zaščito in reševanje poroča o številnih snegolomih po državi. Drevesa so se zvečer podirala v Mengšu, Ljubljani, Zagorju v Savi, Šmartnem pri Litiji, Ravnah na Koroškem in Žalcu. Malo po 21. uri je na Zasavski cesti v Ljubljani tovorno vozilo zdrsnilo z vozišča in nasedlo na bankini.

Idilična narava. FOTO: Karmen, bralka poročevalka
Idilična narava. FOTO: Karmen, bralka poročevalka

Pobelilo je tudi Ljubljano. FOTO: Aljaž, bralec poročevalec
Pobelilo je tudi Ljubljano. FOTO: Aljaž, bralec poročevalec

Nova pošiljka že v nedeljo

V soboto bo delno jasno in zjutraj po nižinah v notranjosti megleno. Čez dan bo zapihal jugozahodni veter, popoldne se bo oblačnost na Primorskem zgostila. Jutranje temperature bodo od –6 do –1, v alpskih dolinah in v mraziščih Notranjske do –10, najvišje dnevne na Gorenjskem in Koroškem okoli 0, drugod od 2 do 8 °C.

Sneg v Ljubljani. FOTO: Teja, bralka poročevalka
Sneg v Ljubljani. FOTO: Teja, bralka poročevalka

V noči na nedeljo se bo povsod pooblačilo, pojavljati se bodo začele padavine. V južni polovici Slovenije bo po nižinah deževalo, v severni pa po večini snežilo. V nedeljo čez dan bo dež prešel v sneg v večjem delu notranjosti, na Primorskem bo zapihala burja.

Je tudi pri vas zapadel sneg? Pošljite nam fotografije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije