ORGANIZIRANA POMOČ NA DOMU

Večina prejema gospodinjsko pomoč

Zlasti za starejše in invalide je pomoč na domu nadvse dobrodošla; cena je odvisna od sofinanciranja občine.
Fotografija: Pomoč na domu vključuje skrb za ohranjanje socialnih stikov.
Odpri galerijo
Pomoč na domu vključuje skrb za ohranjanje socialnih stikov.

Pomoč na domu je namenjena ljudem, ki imajo možnosti za življenje doma, a zaradi starosti ali hude invalidnosti ne morejo skrbeti zase, svojci pa jim ne znajo ali ne morejo pomagati. Po navedbah ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti gre pri tej socialnovarstveni storitvi »za različne oblike organizirane praktične pomoči in uslug, s katerimi se upravičencem vsaj za določen čas nadomesti potrebo po institucionalnem varstvu v zavodu, v drugi družini ali v drugi organizirani obliki.
Gospodinjska pomoč med drugim zajema prinašanje enega pripravljenega obroka ali nabavo živil in pripravo enega obroka.
Gospodinjska pomoč med drugim zajema prinašanje enega pripravljenega obroka ali nabavo živil in pripravo enega obroka.

Storitev se prilagodi potrebam posameznega upravičenca in obsega pomoč pri temeljnih dnevnih opravilih, gospodinjsko pomoč in pomoč pri ohranjanju socialnih stikov.« Pomoč na domu lahko izvajajo domovi za starejše (javni socialnovarstveni zavodi), centri za socialno delo, posebni javni zavodi, ustanovljeni v občinah prav za ta namen, lahko pa tudi zasebni izvajalci na podlagi pridobljene koncesije ali dovoljenja za delo. Zakon o socialnem varstvu občinam nalaga zagotavljanje mreže javne službe za pomoč na domu in financiranje te pomoči najmanj v višini 50 odstotkov stroškov, preostalo plača uporabnik. Kdor se odloči za zasebnika z dovoljenjem za delo, ki mu občina ni podelila koncesije, mora storitev seveda plačati v celoti.

Po vsej Sloveniji

Oskrbovalke in oskrbovalci pomagajo pri oblačenju, umivanju in hranjenju. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Oskrbovalke in oskrbovalci pomagajo pri oblačenju, umivanju in hranjenju. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Mreža javne službe za pomoč na domu je z redkimi izjemami (občini Kostel in Jezersko na primer nimata sklenjene pogodbe z izvajalcem pomoči na domu) zagotovljena po vsej državi. V Bovcu je recimo izvajalec te storitve Center za socialno delo Tolmin, v Šalovcih Dom starejših Rakičan, v Dravogradu Koroški dom starostnikov Črneče. Po dva izvajalca imajo v Ljubljani (Zavod za oskrbo na domu Ljubljana in Zavod za socialno oskrbo Pristan) in Ajdovščini (Dom starejših občanov Ajdovščina in Zavod za socialno oskrbo Pristan).

V ceno so vključeni pomivanje posode, osnovno čiščenje in odnašanje smeti.
V ceno so vključeni pomivanje posode, osnovno čiščenje in odnašanje smeti.
Mag. Mateja Nagode z Inštituta RS za socialno varstvo, kjer že več kot desetletje redno spremljajo izvajanje pomoči na domu po občinah, je povedala, da je bilo decembra 2017 (podatke za lani še obdelujejo) v Sloveniji 7731 uporabnikov pomoči na domu (1,7 odstotka starejših od 65 let), po poročanju izvajalcev pa bi jih vsaj 600 potrebovalo oskrbo v večjem obsegu. »23 izvajalcev pomoči na domu je poročalo tudi o čakalnih vrstah za vključitev v storitev; 31. decembra 2017 je bilo na čakalnem seznamu 524 oseb.« Največji delež uporabnikov je prejemal gospodinjsko pomoč (89,7 odstotka), več kot tri četrtine uporabnikov (78,9 odstotka) pomoč pri ohranjanju socialnih stikov, najmanj pa pomoč pri temeljnih dnevnih opravilih (62 odstotkov). 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije