VELIKO POVPRAŠEVANJE

Ljubljančani bi se cepili samo enkrat: zdravnica razkriva, česa jih je najbolj strah

Zdravniki veliko časa namenijo tudi pogovoru s pacientom.
Fotografija: Simona Repar Bornšek. FOTO: Leon Vidic, Delo 
Odpri galerijo
Simona Repar Bornšek. FOTO: Leon Vidic, Delo 

Cepilni center ljubljanskega zdravstvenega doma je v začetku tedna zabeležil opazen porast zanimanja za cepljenje proti covidu 19. Večina, ki se je za cepljenje odločila v zadnjih dneh, med razlogi navaja širitev obveznega izpolnjevanja pogoja PCT. Največ zanimanja je bilo za cepivo janssen, pri katerem za pogoj PCT zadostuje že en odmerek.

Kot je v današnji izjavi za medije pojasnila vodja cepilnega centra in zdravnica Simona Repar Bornšek, so cepilne kapacitete sicer povečali že prejšnji teden, a bistvenega povečanja obiska takrat še niso opazili. To se je spremenilo po sobotnem sprejetju vladnega odloka, ki od danes med drugim razen redkih izjem določa obveznost izpolnjevanja pogoja PCT za vse zaposlene in uporabnike storitev.
 

Pogoj PCT začne pri cepivu janssen veljati takoj


Najbolj zaželeno v Ljubljani je tako bilo cepivo janssen, pri katerem je potreben samo en odmerek, pogoj PCT pa začne veljati takoj po prejemu prvega in edinega odmerka. V preteklem tednu so v odprtih terminih z njim cepili okoli sto oseb, v torek pa so jih samo v dveh urah cepili prek 650, je ponazorila zdravnica.

»Kar se je zgodilo včeraj, je bilo res nepričakovano. Podaljšali smo delovni čas centra, tako da pred vrati ni ostal nihče. Res je bilo treba nekaj časa počakati, vendar takega zanimanja nismo pričakovali, tudi zato, ker je v Ljubljani več cepilnih mest, a jim je, kot smo izvedeli, zmanjkalo cepiva janssen,« je dejala Repar Bornškova.

To cepivo je tudi sicer težje dobiti. V ZD Ljubljana so ga dodatno naročili, a jim ga Nacionalni inštitut za javno zdravje (Nijz) po njenih besedah ne more zagotoviti v želenih količinah, ker ga trenutno ni toliko v Sloveniji. Cepilni center ZD Ljubljana ga ima za cepljenje v četrtek sicer na razpolago še 250 odmerkov, z ostalimi cepivi ni težav.
 

Ljudi je strah tudi igle in stranskih učinkov


Na cepljenje v zadnjem obdobju prihajajo tudi osebe, ki se zelo bojijo cepljenja. »Na cepilnem mestu imamo več težav s tem, da jih je zelo strah igle, cepiva, stranskih učinkov. Tudi to včasih malo upočasni cepljenje, ker se več pogovarjamo,« je dejala Repar Bornškova. Dodala je, da se bolniki v ambulantah na osebne zdravnike še vedno precej obračajo z vprašanji o cepljenju in cepivih.

Danes dopoldne tako velikega navala ni bilo več, vrste so bile po besedah Repar Bornškove zmerne. V ZD Ljubljana so za soboto že predvideli dopoldanski termin cepljenja brez naročanja, najverjetneje s cepivi Astrazenece, Moderne in Pfizerja. Če bo zanimanje za cepljenje v četrtek večje, pa bodo v Ljubljani cepili tudi v nedeljo.

»Vsak dan sproti se prilagajamo. Dodatnih lokacij ne odpiramo, saj je kapaciteta cepilnega mesta na Metelkovi 10.000 oseb na teden. V preteklih tednih se tej številki nismo niti približali,« je pojasnila. Če bi se pokazala potreba, imajo rezervne lokacije še na dveh mestih, a bodo najbrž težje zagotoviti kader.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas