NEPOZABEN VEČER

Večerjali so 160 metrov pod zemljo

Objavljeno 09. marec 2019 08.42 | Posodobljeno 09. marec 2019 08.42 | Piše: G. S.

Zavod za turizem Šaleške doline je v Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju organiziral nepozaben kulinarično-glasbeno-gledališki večer.

Gostje so uživali v vrhunskem štirihodnem meniju. FOTO: Zavod za turizem Šaleške doline
VELENJE – 160 metrov pod zemljo je v četrtek potekal vrhunski kulinarični dogodek z glasbeno-gledališkim spektaklom Tesla Underground. Gostje so se v jamo velenjskega rudnika do prostorov, kjer je Muzej premogovništva Slovenije, spustili z najstarejšim delujočim dvigalom v Sloveniji. Sredi surovega industrijskega okolja so jih pričakali slovesno pripravljene mize in manjši oder. Obiskovalce je z vrhunskim štirihodnim menijem razvajal Igor Stankovič, sicer chef v Vili Herberstein, okušali pa so vrhunska izbrana vina iz kleti Zlati Grič.

Zelena in prestižna destinacija

Dogodek je skupaj z Muzejem premogovništva Slovenije in Gorenjem Gostinstvo organiziral Zavod za turizem Šaleške doline, ki se je, kot pojasnjujejo, pridružil aktivnostim Slovenske turistične organizacije v trajnostni zavezi, na kateri temelji pozicioniranje Slovenije kot zelene, aktivne in zdrave destinacije za petzvezdnična doživetja.

image
Kuharji iz Vile Herberstein so se izkazali z natančnostjo. FOTO: Zavod za turizem Šaleške doline
Gostje so uživali v vilini pašteti s tartufi in hruško ter žametni muškatni juhi z ingverjem. Za glavno jed je chef Stankovič pripravil sočno pečeno telečjo golen, kot pika na i pa je bila prleška gibanica z malinami in snegom bele čokolade. A večerja ni minila v tišini, kot bi človek pričakoval 160 metrov pod zemljo, temveč so gostje med posameznimi hodi uživali ob občudovanju utrinkov iz glasbeno-gledališke predstave Tesla. Gre za avtorsko delo vsestranskega glasbenika in fizika Janeza Dovča, ki se je na tak način poklonil slavnemu izumitelju Tesli. V predstavi je Dovč na odrski nivo povzdignil vrsto nenavadnih glasbenih inštrumentov in nekaterih drugih izjemno zahtevnih tehničnih naprav, ki jih je v večini primerov sam priredil ali celo lastnoročno izdelal. Denimo inštrument na osnovi Teslove tuljave, laserska harfa ali themerin.

Goste je nagovoril direktor Zavoda za turizem Šaleške doline Franci Lenart ter jih povabil na še katero posebno doživetje, ki bodo organizirana v Muzeju premogovništva Slovenije. Dogodek namreč zagotovo ni bil zadnji te vrste, obljubljajo. Gostje so za konec popeljali s podzemnim vlakcem, ob izhodu pa jih je čakalo še sladko presenečenje velenjske čokoladnice Lucifer.
Deli s prijatelji