NAGRADE

Večerja treh dežel

Slovenska turistična organizacija je že 16. leto zapored izbrala in nagradila najbolj ustvarjalne in inovativne dosežke v slovenskem turizmu.
Fotografija: Goste spremljata Kekec in Mojca.
Odpri galerijo
Goste spremljata Kekec in Mojca.

V finale za sejalca 2019 so se uvrstili Brko tura Javnega zavoda Turizem Ljubljana, Spremeni tok zgodovine. Si upaš?, prijaviteljica je bila Thermana Laško, in Večerja treh dežel, ki jo je na razpis prijavilo podjetje Hit Alpinea iz Kranjske Gore. Večerja, ki povezuje Slovenijo, Avstrijo in Italijo, je prejela naziv sejalec 2019.
Čebulna bržola s fižolom in krompirjem
Čebulna bržola s fižolom in krompirjem

»Slovenske hotelske restavracije so bile (in so ponekod še vedno) primer podpovprečne kulinarične ponudbe,« so med drugim zapisali v obrazložitvi o podelitvi. »Danes je vsaj v boljših hotelih drugače. Ti morajo imeti tudi dobre restavracije, še posebno v luči prihajajočega naziva Slovenije kot evropske gastronomske regije.«

Dodajajo še: »Večerja treh dežel je zgodba, ki se odvija v premeru 60 kilometrov. Hit Alpinea kot največji kranjskogorski hotelir poskuša s tem proizvodom vzpostaviti razmerje z dobrojedci. Pri tem je izvirno izkoristil prostor treh dežel, ki se med seboj kulturno povezujejo že stoletja. To so Slovenija z Zgornjesavsko dolino, Koroška in Furlanija - Julijska krajina s Karnijo. Večerja treh dežel je eden redkih kulinaričnih proizvodov pri nas, pri katerih je formalna meja lahko odlična (in pogosto prezrta) turistična zgodba, preoblikovana v konkreten proizvod.«
V Trbižu kuha Roberto del Negro. Fotografije: Hit Alpinea
V Trbižu kuha Roberto del Negro. Fotografije: Hit Alpinea

Kako poteka? Udeleženci kulinaričnega popotovanja se zberejo in spoznajo v kmečki izbi Hotela Kompas, ki se imenuje Floriana, postrežejo jim dobrodošlico z alpskimi napitki: pozimi čaj iz zelišč, smrekovček (liker iz smrekovih vršičkov), poleti pa osvežilne napitke z bezgom, limono ali šipkom.

Goste spremljata Mojca in Kekec, ki jim po poti s pripovedovanjem spominov približata zanimive anekdote ter zgodovinske, naravne in kulinarične posebnosti krajev, ki jih povezuje Večerja treh dežel.
Po približno 20 minutah vožnje kulinarični raziskovalci prispejo v italijanski Trbiž, kjer jih gostoljubno sprejmejo v restavraciji Alte Hütte (Vecchia Baita).

V leseni hiški, ki so jo pred 20 leti sestavili iz odpadnega lesa, družinsko gostinsko zgodbo pišeta Roberto del Negro in njegova žena, Avstrijka Paula Putze. Pristna domačnost se kmalu preslika na krožnik – trbiški tris sestavljajo omleta s šparglji (pozimi trbiški radič), zvitek z jajčevci, svežo rikoto in parmezanom ter domači krompirjevi njoki s stopljenim maslom in prekajeno rikoto. Po topli predjedi sledi še kratek sprehod čez urejen travnik s pogledom na Svete Višarje, za tem pa se kulinarično romanje nadaljuje proti Avstriji.


Na naslednji destinaciji, v Podkloštru, goste pričaka gospodarica, gospa Karin Wallner, ki restavracijo Wallnerwirt vodi že 35 let in je tudi strastna lovka. Za glavno jed na izbiro ponudi mesni krožnik s čebulno bržolo in praženo čebulo, fižolom s slanino in pečenim krompirjem, ribja vzporednica pa je file zlatovčice in maslen krompir. Poskrbljeno je tudi za vegetarijance, in sicer s koroškimi knedlji, polnjenimi s skuto in drobnjakom.

Po dobrih treh urah se gostje vrnejo na domači teren, kjer jih v Floriani v Hotelu Kompas že čaka sladko presenečenje: potička v vaniljevi župci z gozdnimi sadeži. Domači okus potice v ohlajeni vaniljevi omaki v spremstvu gozdnih sadežev je zaključek tega razgibanega kulinaričnega izleta po poti brezmejnih okusov.


Svojega prevoza ne potrebujete, saj se bodo tisti, ki se bodo odločili za večerjo treh dežel, na pot popeljali z organiziranim prevozom. Cena skupaj z vodenjem in prevozom je 39 evrov. Zbirališče je vsako sredo ob 16.30 v Kranjski Gori. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije