BREZPLAČNO

Več kot 600 tisoč Slovencev ne bo več plačevalo za javni prevoz

Objavljeno 23. oktober 2019 08.26 | Posodobljeno 23. oktober 2019 08.56 | Piše: N. B.

Bratuškova želi na ta način povečati število uporabnikov javnega prevoza.

Simbolična fotografija. FOTO: Blaž Pogačar
LJUBLJANA – Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je sporočila, da se bodo upokojenci z vlaki in avtobusi lahko vozili brezplačno že v naslednjem letu.

»Ko govorimo o javnem prevozu, govorimo o ljudeh. S spremembo med drugim vzpostavljamo pogoje, da bomo v naslednjem letu upokojencem in upokojenkam zagotovili brezplačni medkrajevni javni prevoz. Moj osebni končni cilj pa seveda je, da bo medkrajevni javni potniški promet brezplačen za vse državljanke in državljane,« je povedala ministrica in zagotovila, da bo brezplačen medkrajevni javni prevoz za upokojence na voljo v drugi polovici prihodnjega leta, če ne že prej.

Več ljudi na javni prevoz?

Na ministrstvu pravijo, da želijo s predlaganimi izboljšavami zakona doseči povečanje števila potnikov javnega potniškega prometa in tako posredno zmanjšati negativne vplive prometa na okolje. »Trend rasti uporabe osebnih avtomobilov se namreč v Sloveniji še ne ustavlja, hkrati s povečevanjem števila osebnih avtomobilov pa se zmanjšuje število potnikov v avtobusih in vlakih. Na ministrstvu si želimo trende obrniti,« so še zapisali na spletni strani.
Deli s prijatelji