TRADICIONALNO

Valvasorja potopili v Savo (FOTO)

Tristo steklenic penine iz vinske kleti Mastnak že desetič zori v reki. Letošnji častni gost v Radečah je bil prvi predsednik republike Milan Kučan.
Fotografija: Takole so radeški župan Tomaž Režun, enolog Zdravko Mastnak in Milan Kučan v Savo potopili novih 300 steklenic penine. FOTOGRAFIJE: Mojca Marot
Odpri galerijo
Takole so radeški župan Tomaž Režun, enolog Zdravko Mastnak in Milan Kučan v Savo potopili novih 300 steklenic penine. FOTOGRAFIJE: Mojca Marot

Radečani že od nekdaj živijo v sožitju z reko Savo. Nekateri se ob njej zgolj sprehajajo, nekateri se z njo tudi pogovarjajo, spet drugi pa so v njej prepoznali potencial za turistično doživetje. Poleti je Sava, ki je tudi najdaljša južnoslovanska reka, več kot primerna za splavarjenje, natanko pred desetletjem, dan pred božičem, pa so v Radečah na pobudo domačina Matjaža Hana, danes aktualnega ministra za gospodarstvo, dobili idejo, da bi vanjo potopili tudi penino Valvasor Vinske kleti Mastnak iz sosednje Sevnice.

Dogodek vsako leto spremlja veliko ljudi.
Dogodek vsako leto spremlja veliko ljudi.

Letos so tristo steklenic penine, ki nato v Savi zori več mesecev, prideluje pa jo priznani enolog Zdravko Mastnak, potopili že desetič zapored, vsako leto pa se ob tem dogodku na obrežju reke zbere velika množica domačinov in tudi uglednih gostov. Letošnji častni gost je bil prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan, ki se je povabila v Radeče zelo razveselil, žal pa se dogodka zaradi okužbe s covidom-19 ni mogel udeležiti Matjaž Han.

Srebrna medalja v Londonu

»Jaz sem za zgodbo Save in vina od svojega dolgoletnega prijatelja Zdravka Mastnaka slišal že pred leti, a sem si vedno želel to, kako gresta Sava in vino skupaj, ogledati od blizu. Ni mi bilo namreč povsem jasno, ali gre Sava v vino ali vino v Savo. No, zdaj vem, kako to izgleda,« se je pošalil Kučan, ki med ljudmi še vedno uživa veliko spoštovanje in ugled, o čemer smo se prepričali tudi sami, saj so se mnogi želeli z njim fotografirati pa tudi poklepetati.

Za glasbeni presežek so poskrbeli člani skupine Village Orchestra.
Za glasbeni presežek so poskrbeli člani skupine Village Orchestra.

Kot je dejal Mastnak, je za to, da nekaj postane tradicija, potrebne nekaj trme, vztrajnosti, predvsem pa veliko srca in brezmejnega spoštovanja: »Imam to srečo, da imam partnerico, ki je učiteljica in večkrat reče: ponovi. No, in če mi tega, kar smo začeli, ne bi ponavljali vsako leto, danes ne bi imeli jubileja.« Izrazil je tudi hvaležnost Hanu, s katerim sta pred desetletjem dobila idejo o lesenem pomolu, na katerem vsako leto v Savo potopijo kletko z novimi 300 steklenicami penine Valvasor. Mimogrede, zanjo je vinska klet Mastnak pred petimi leti na tekmovanju peničarjev z vsega sveta v Londonu prejela srebrno medaljo v kategoriji sadno dišečih penin.

Prihod nekdanjega predsednika države.
Prihod nekdanjega predsednika države.

Ko steklenice penine v Savi dozorijo, jih Mastnakovi zapakirajo v lično embalažo in namenijo za poslovna ter protokolarna darila. Vsako leto potop popestri tudi glasba, letos so zanjo poskrbeli domačini, člani zasedbe Village Orchestra z Močilnega pri Radečah, v kateri pojeta Mateja Strnad Zorec ter Robert Zorec, tudi pihalec in tolkalist, harmoniko igra Milan Strnad, kitaro Franci Strnad, bas kitaro pa Aleš Breznikar. Po potopu penine pa je vedno čas za druženje ob kozarcih penine in pokušino drugih dobrot. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije