JAVNO MNENJE

Valiconova raziskava kaže, komu najbolj zaupamo Slovenci

Največji upad zaupanja beleži RTVS. Manjša se tudi zaupanje v šolstvo in učitelje.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo

Med Slovenci se je spet nekoliko okrepilo zaupanje v policijo in policiste ter zdravstvo in zdravnike, toda raven izpred leta dni še ni dosežena. Ob tem se nadaljuje trend upadanja zaupanja v šolstvo in učitelje ter tudi v medije, novinarje, televizijske voditelje in Radiotelevizijo Slovenija (RTVS), kaže javnomnenjska raziskava agencije Valicon.

Najbolj zaupanja vredna institucija po mnenju anketiranih ostajajo slovenska mala podjetja, ki jim je stopnja zaupanja v primerjavi z zadnjim merjenjem javnega mnenja v oktobru 2021 nekoliko narasla in na lestvici od –100 do 100 znaša 65.

Na drugo mesto se je tudi tokrat uvrstila Civilna zaščita (stopnja zaupanja 53), na tretje pa podjetja oziroma organizacije, kjer anketirani delujejo (stopnja zaupanja 44). Četrto mesto so zasedla velika slovenska podjetja (stopnja zaupanja 22), ki so se od oktobrskega merjenja na račun upada zaupanja v spletne trgovine (stopnja zaupanja 19) in šolstvo (stopnja zaupanja 16) povzpela za dve mesti.

V primerjavi z rezultati raziskave iz istega obdobja lani so za spletne trgovine in šolstvo zabeležili še večji upad. Prvim se je stopnja zaupanja znižala za osem točk, drugemu pa prepolovila s 33 na 16. Stopnja zaupanja v šolstvo se je s tem izenačila s stopnjo zaupanja v trgovine in trgovska podjetja.

Sledijo zdravstvo, policija in vojska. Vojska je v primerjavi z oktobrsko meritvijo izgubila nekaj zaupanja, medtem ko so si tako v policiji kot zdravstvu del zaupanja, izgubljenega v oktobru, povrnili, a še vedno beležijo nižjo stopnjo zaupanja kot v istem obdobju lani.

Največji upad RTVS

Med institucijami z negativno stopnjo zaupanja, ki jim več ljudi ne zaupa kot zaupa, najvišjo rast zaupanja (+14 točk) beležijo predsednik republike in banke (+13 točk). Največji upad (–24 točk) tokrat beleži RTVS, katere stopnja zaupanja znaša –38, s čimer se je vrnila na raven ob koncu leta 2019. Občuten upad zaupanja beležijo še predsednik državnega zbora (stopnja zaupanja –51), mediji (stopnja zaupanja –2) in po daljšem obdobju rasti tudi sodišča (–31).

Povsem na dnu lestvice so »objave na družbenih omrežjih« (stopnja zaupanja –77), državni zbor (stopnja zaupanja –63), stranke vladne koalicije (stopnja zaupanja –61), vlada (stopnja zaupanja –58) in predsednik vlade (stopnja zaupanja –56). Med najbolj zaupanja vrednimi poklici so gasilci, medicinske sestre in reševalci, tudi znanstveniki, (mali) podjetniki, zdravniki in učitelji.

Najmanjšo stopnjo zaupanja beležijo ministri, državni uradniki, duhovniki, direktorji, sodniki, odvetniki in novinarji.

Valicon z raziskavo javnega mnenja Ogledalo Slovenije meri zadovoljstvo prebivalcev s splošnim stanjem v Sloveniji. Stopnjo zaupanja merijo po štiristopenjski lestvici, pri čemer so posamezniki lahko odgovorili s »sploh ne zaupam«, »bolj ne zaupam«, »bolj zaupam« in »zelo zaupam«.

Raziskava je bila izvedena v okviru spletnega panela anketirancev Jazvem.si, v okviru katerega je od 25. marca do 4. aprila svoje odgovore podalo tisoč posameznikov. Raziskave po navedbah agencije ne financira nobeno podjetje, posameznik ali organizacija.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije