NEVARNA VSEBINA

So vsi znoreli? Na Štajerskem neznanci otroke zvabljajo k samomorom

Na občini prebivalce pozivajo, naj letakov, če nanje naletijo, ne odstranjujejo, ampak obvestijo policijo.
Fotografija: O letakih je bil že obveščen tudi župan Zreč Boris Podvršnik. FOTO: Družbena omrežja, zaslonski posnetek
Odpri galerijo
O letakih je bil že obveščen tudi župan Zreč Boris Podvršnik. FOTO: Družbena omrežja, zaslonski posnetek

V Zrečah so prebivalci na javnih krajih našli nalepljenih več letakov, na katerih je QR koda. Ta odpre spletno stran z »izzivom«, ki naj bi pozivala k samopoškodovanju. Na občini prebivalce pozivajo, naj letakov, če nanje naletijo, ne odstranjujejo, ampak naj o tem obvestijo policijo. Ta zadevo preiskuje.

»Na socialnih omrežjih se je pojavilo opozorilo, da se v Zrečah in okolici pojavljajo letaki s QR kodo, ki pozivajo k samopoškodovanju in naj bi v nadaljevanju »igre« pozivali celo k samomorom. Listi formata A4 so se pojavili na glavni avtobusni postaji Zreče, pred Sparom, pred Mercatorjem, v bližini bara Lara … za ostale lokacije preverjamo na terenu,« so zapisali na družbenih omrežjih.

Poziv občanom

O letakih je bil že obveščen tudi župan Zreč Boris Podvršnik. »Takoj smo stopili v stik s Policijsko postajo Slovenske Konjice. Takšna dejanja so za nas nesprejemljiva in jih ostro obsojamo. Občane, ki opazijo takšen letak, prosimo, da se ga ne dotikajo in ga ne odstranjujejo, temveč naj takoj pokličejo policijo,« piše v sporočilu, ki ga je občina objavila na spletni strani in družbenih omrežjih.

Ob skeniranju QR kode se odpre spletna stran v angleščini, ki poziva k izzivu, ki vključuje samopoškodovanje. »Z ostrim nožem zareži globoko v sredinec leve roke,« se glasi poziv, ki mu sledi uganka. Ko jo rešimo, naj bi nas vodila do skritih informacij.

Na Policijski postaji Slovenske Konjice so takoj po tem, ko so bili obveščeni o dogajanju, začeli zbiranje obvestil. O ugotovitvah bodo z ustreznim aktom seznanili pristojno okrožno državno tožilstvo, poroča N1. »«

Policijsko postajo Slovenske Konjice smo vprašali za več informacij o primeru. Takoj, ko jih dobimo, vam jih posredujemo.

Poznate izziv sinjega kita?

Spletni izziv sinjega kita se je leta 2015 pojavil najprej v Rusiji in se nato razširil v druge države. Odvisno od različice naj bi vseboval do 50 različnih nalog, povezanih z različnimi oblikami samopoškodovanja in nasilja, zadnja naloga pa naj bi bil samomor, pojasnjujejo pri Točki osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje Safe.si.

Izziv je dobil ime po eni od nalog, ki naj bi bila, da si v roko vrežete podobo kita. V Rusiji je bil domnevni spletni izziv deležen velike medijske pozornosti, saj naj bi bil vzrok za vsaj 130 samomorov med najstniki. Pozneje so ugotovili, da je šlo za spletno prevaro in lažno novico, ki pa je zaradi senzacionalističnega poročanja medijev prerasla v resnično težavo.

Novico so najprej objavili nekateri ruski spletni mediji, ki ne delujejo po novinarskih standardih. Pozneje so lažno novico začeli povzemati pomembnejši in resnejši mediji, tudi iz drugih evropskih držav, ne da bi ustrezno preverili vire. 

Preberite še:

image_alt
Nevarne igre v Sloveniji: šolar za stavo pred vlak!

image_alt
Deček (13) umrl po TikTok izzivu: Telo se mu je začelo krčiti

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije