KOMENTAR IZ MINUTE V MINUTO: TU JE VSE, KAR MORATE VEDETI

VIDEO, FOTO: Slovenija je volila: Janković slavil ves večer: »Smo mesto heroj!«; pri Popoviću na nož

Objavljamo vse rezultate in komentarje volilnega večera, začinjene z videoposnetki in fotozgodbami s terena.
Fotografija: Janković se veseli štirih novih let v rotovžu. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Janković se veseli štirih novih let v rotovžu. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Poudarki:

  • Podatke za svojo občino lahko preverite tukaj.
  • V Ljubljani brez sprememb: Zoran Janković slavi že od zaprtja volišč naprej. 
  • V Mariboru bo potreben drugi krog: pomerila se bosta Saša Arsenovič in Franc Kangler.
  • V Novem mestu ostaja zdajšnji župan Gregor Macedoni.
  • Celje suvereno obvladuje Bojan Šrot.
  • V Kopru gre na nož: Boris Popovič se suče okoli 50-odstotne podpore, a bo očitno potreben drugi krog z Alešem Bržanom.
  • Murska Sobota je večinsko podprla Aleksandra Jevška
  • Velenje bo obvladoval Bojan Kontič.
  • Nova Gorica neodločena: v drugem krogu spopad Mateja Arčona in Klemna Miklaviča.
  • Podobno na Ptuju: spopadla se bosta Nuška Gajšek in Štefan Čelan.
  • Slovenj Gradec neodločen: največ glasov Tilnu Kluglerju, a premalo za zmago.
  • Tudi v Kranju decembra drugi krog med Matjažem Rakovcem in Zoranom Stevanovićem.
  • Na lokalni ravni so veliki poraženci stranke Levica, Šarčev LMŠ, SAB Bratuškove, Desus in SNS, ki niso dobili niti enega župana.
  • Med strankami sicer slavi SLS, ki ima pod svojim okriljem 23 županov. Drugi je SD s 14 župani, tretji pa SDS s 12 župani. Sledi NSi z 8 župani ter SMC in Zeleni s po enim županom. Večina, kar 88 izvoljenih županov, je nestrankarskih.
  • Med občinskimi oz. mestnimi je velika prevlada SDS: dobili so 537 mandatov pred drugouvrščenim SD (331 mandatov).
  • Volilna udeležba je bila po podatkih, obdelanih ob 00.45, natanko 49,86-odstotna. Najpridnejši volivci so bili v Solčavi (84 %), najbolj leni pa v Izoli (35 %).
  • Za župana je kandidiralo 688 ljudi. Za okoli 3400 mest v občinskih in mestnih svetih je bilo kandidatov kar 22.313. Drugi krog bo potreben v 55 občinah.

01.00 Volilne komisije so v večini občin preštele večino glasovnic in odšle domov. Izjemi sta mestni občini Koper in Celje, kjer so do 00.45 prešteli šele dobro polovico glasovnic. Po polžje gre tudi v Izoli (42 % preštetih glasovnic), a tu je jasno, da bodo volivci odločali v drugem krogu, le da še ni jasno, med kom. Trije kandidati Izole, Madžarević, Komljanec in Skok, so namreč povsem izenačeni pri slabi petini glasov podpore. Precej nemirna noč pa čaka Šrota (zaenkrat 56 %) v Celju in Popoviča (zdaj 47,6 %) v Kopru. V teh dveh mestih se zaradi velikega števila nepreštetih glasovnic lahko še vse spremeni.

Vabimo vas, da naš portal spremljate naprej zjutraj, ko vam bomo postregli z najnovejšimi informacijami. Hvala, ker ste bili volilni večer z nami in poskrbeli za rekordno branost našega portala!

Preden pa se poslovimo, objavljamo še najbolj svežo tabelo rezultatov iz DVK za mestne občine s stanjem ob 00.45. Za vse druge občine rezultate lahko poiščete tukaj.
 
Mestna
občina
Kandidat Predlagatelj Odstotek glasov Preštetih glasovnic *
CELJE BOJAN ŠROT CELJSKA ŽUPANOVA LISTA SLOVENIJE 56,16 % 56,74 %
SANDI SENDELBAH FRANC PUSAR IN SKUPINA VOLIVCEV ZA "ODPRTO CELJE" 18,24 %
KOPER BORIS POPOVIČ KJN KOPER JE NAŠ 47,64 % 53,91 %
ALEŠ BRŽAN LAB LISTA ALEŠA BRŽANA 28,80 %
KRANJ Matjaž Rakovec SD SOCIALNI DEMOKRATI 31,11 % 86,98 %
mag. Zoran Stevanović Robert Kranjec in skupina volivcev 21,01 %
LJUBLJANA Zoran Janković JOŽE MERMAL S SKUPINO VOLIVCEV 60,94 % 90,68 %
DR. ANŽE LOGAR KONFERENCA MO SDS LJUBLJANA 29,09 %
MARIBOR ALEKSANDER SAŠA ARSENOVIČ SMC STRANKA MODERNEGA CENTRA 38,20 % 99,86 %
FRANC KANGLER NLS LISTA FRANCA KANGLERJA - NOVA LJUDSKA STRANKA SLOVENIJE 31,40 %
MURSKA SOBOTA dr. Aleksander JEVŠEK SD SOCIALNI DEMOKRATI 74,18 % 85,60 %
Bojan PETRIJAN SDS SLOVENSKA DEMOKRATSKA STRANKA 25,82 %
NOVA GORICA Matej Arčon dr. BRANKO MARUŠIČ IN SKUPINA VOLIVCEV 37,45 % 84,52 %
dr. Klemen Miklavič LUKA MANOJLOVIĆ IN SKUPINA VOLIVCEV 26,03 %
NOVO MESTO mag. Gregor Macedoni Boštjan Grobler in skupina volivcev 65,39 % 97,15 %
mag. Jože Kobe Zbor članov GAS MO Novo mesto 14,79 %
PTUJ Nuška Gajšek Volilna konvencija občinske organizacije Socialnih demokratov Ptuj 28,10 % 100,00 %
dr. Štefan Čelan Iztok Uhan in skupina volivcev 24,63 %
SLOVENJ GRADEC TILEN KLUGLER METKA ČERNJAK IN SKUPINA VOLIVCEV 47,80 % 99,99 %
ANDREJ ČAS BOŠTJAN RIGELNIK IN SKUPINA VOLIVCEV 33,18 %
VELENJE Bojan KONTIČ SOCIALNI DEMOKRATI  SD, Občinska organizacija Velenje KONVENCIJA ter Aleksandra ŽUBER in skupina volivcev 59,57 % 99,96 %
Suzana KAVAŠ SLOVENSKA DEMOKRATSKA STRANKA SDS, KONFERENCA MESTNEGA/OBČINSKEGA ODBORA VELENJE 15,52 %


00.13 No, pa se je zgodilo: Popoviču je podpora padla pod 50 %. Če bo tako ostalo, je bila njegova samozavest preuranjena in bo moral v drugi krog. Volilne komisije na Koprskem glasovnice sicer štejejo neznansko počasi. Niso prilezli niti še do polovice, pa je ura že čez polnoč.

23.37 Nocoj je edino pravo presenečenje Koper. Čeprav tam zdajšnji župan Popovič ves čas preštevanja glasov vodi, mu je delež podpore  neprestano padal. Trenutno ima po prešteti tretjini glasovnic 50,48-odstotno podporo. Če se mu bo podpora zniževala še naprej, bo moral v drugi krog z izzivalcem Alešem Bržanom. Ta že nazdravlja:

Aleš Bržan upa na drugi krog županskih volitev v Kopru. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Aleš Bržan upa na drugi krog županskih volitev v Kopru. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo


23.31 Medtem ko čakamo na konec štetja glasovnic, skočimo še na Obalo in preverimo razmere v Piranu. Tega je doslej obvladoval dobro znani 'slovenski Obama' Peter Bossman. A kaj ko se je odločil, da ima igric lokalne politike dovolj in stol prepustil nasledniku. Kdo bo to, bo jasno v drugem krogu decembra. Županskih kandidatov je bilo devet, v drugi krog sta se uvrstila Đenio Zadković s 36 % glasov in nekdanji župan Tomaž Gantar, ki je prepričal 32 % volivcev.

Tudi v Izoli bodo dobili novega župana, saj stari, Kolenc, ne kandidira več. Imeli so 10 kandidatov, sodeč po delnih izidih pa se bosta v drugem krogu pomerila Aleksej Skok (19 %) in Evgenij Komljanec (19 %).

23.18 Predsednik NSi Matej Tonin je zadovoljen z rezultati lokalnih volitev. Med novoizvoljenimi župani jih devet prihaja iz NSi, v nekaj občinah pa so se uvrstili v drugi krog. Po Toninovih besedah so za uspešen volilni rezultat zaslužni predvsem delovni ljudje. V primerjavi z lokalnimi volitvami 2014 so že izboljšali svoj rezultat, takrat so dobili šest županov. "Kaže, da je NSi na pravi poti in da se naše trdo delo na dolgi rok obrestuje. Če bo sreča na naši strani lahko celo podvojimo število županov iz prejšnjega mandata," je dodal.

23.16 Tudi na Ptuju bo odločil drugi krog, v katerega sta se uvrstila kandidatka SD Nuška Gajšek in Štefan Čelan, kandidat s podporo občanov. Edina kandidatka je prejela nekaj več kot 28 odstotkov glasov, nekdanji župan, ki se po štirih letih premora želi vrniti v mestno hišo, pa nekaj več kot 24 odstotkov.

23.12 Verjetno vas bo začudilo, da volilne komisije še vedno niso preštele vseh glasovnic. V Novi Gorici so šele na treh četrtinah. A to je statistično gledano dovolj, da potrdimo drugi krog med zdajšnjim županom Arčonom (37 %) in Miklavičem (27 %). "Jaz sem navajen teči drugi krog na županskih volitvah, to se je zgodilo že leta 2010, 2014 in. kot kaže. tudi leta 2018. Pred drugim krogom bom dal vse od sebe, da občanom predstavim dosedanje delo in predvsem pomembne razvojne načrte, ki so pripravljeni za naprej, ki imajo tudi finančno podlago, to je evropska sredstva, kar bo Novo Gorico poneslo v naslednji razvojni preboj," je povedal Arčon. 

"Glede na to, da smo bili najresnejši v ponujanju alternative sedanjemu vodenju občine, smo nekako pričakovali tak volilni rezultat," pa je povedal Miklavič.

23.08 Predsednik vlade Marjan Šarec se je odzval šele zdaj, pozno zvečer. Če še niste šli spat, si preberite, kaj je povedal. Dovolj je bilo jemanja občin kot peto kolo, pravi. "Naredil bom vse za to, da bo lokalna samouprava cenjena, da bo živela in da bodo občine lahko tudi delale. Doslej vlade niso razumele delovanja občin. Tudi v širši javnosti so razumeli občine in župane kot nekaj nepomembnega. Upam, da se to s to vlado vendarle spreminja."

Šarčeva stranka na lokalni ravni sicer ni bila uspešna. Predlagala je devet županov, izvoljenega pa nima še niti enega.

23.06 V SLS ugotavljajo, da bodo spet stranka z največ župani in najmanj tretji po številu občinskih svetnikov. "To si po zahtevnem obdobju, ki je za nami, štejemo za veliko zmago in boljši rezultat od najbolj optimističnih pričakovanj," je povedal šef SLS Marjan Podobnik.

22.59
Šef BTC in formalni predlagatelj Jankovićeve kandidature Jože Mermal je spregovoril o podpori ljubljanskemu županu: "V teh letih, ko spremljam njegovo delo in to, kaj je bilo narejeno, lahko rečem, da gremo v resno, sodobno evropsko prestolnico". Oglejte si video:



22.52 V središču Ljubljane je množica pred Jankovićevim štabom vse manjša. Ura je pozna in pritiska strupen mraz. Takole je videti:

FOTO: A. L.
FOTO: A. L.


22.33 Pričakovani zmagovalec volitev v Ljubljani Zoran Janković je takoj po objavi vzporednih volitev svojo zmago na kratko že komentiral. Če še niste, si oglejte naš video, ki ga najdete nižje na tej strani. Zdaj je svojo izjavo dopolnil: "Hvala tudi vsem, ki so mi pogumno in javno izkazali podporo, predvsem pa hvala moji ekipi, ki je izjemno pripravila te volitve. Meni je preostalo le, da sem govoril." Želel si je višjo volilno udeležbo, a je, kot pravi, veliko volivcev "ocenilo, da bom zmagal v prvem krogu, in so očitno raje ostali doma ali šli na izlete". Za prihodnja štiri leta je napovedal še 500 projektov v Ljubljani. Novi projekti bodo po njegovem prepričanju mestu prinesli novo kvaliteto življenja in nove svetovne nagrade. Na kritike protikandidatov v predvolilni kampanji glede prometne ureditve in projekta C0 je Janković odgovoril, da to "niso bile kritike, ampak kritizerstvo, govorjenje na pamet, mnogo floskul, mnogo populizma".



Kot meni Janković, se je na volitvah pokazalo, da "Ljubljančani izberejo župana, ki mu zaupajo, ki ima vizijo in predvsem, ki mu tudi prepustijo, da se odloči, sicer bi lahko imeli na vsakem projektu 50 mnenj in potem bi se vrteli v krogu". Jankoviću, ki Ljubljano vodi že 12 let, so že predvolilne napovedi kazale zmago v prvem krogu. 

Janković še meni, da je na tokratnih volitvah prišlo do delitve glasov levo-desno in da je to to, kar lahko desnica dobi v Ljubljani, saj da je v Ljubljani razmerje med desnico in levico 70 : 30. S takšno podporo levega pola bo Ljubljana ostala "mesto brez žic – tako okrog Ljubljane kot v glavah".

Družina Janković. FOTO: Jure Eržen, Delo
Družina Janković. FOTO: Jure Eržen, Delo


22.30 V Velenju je po delnih neuradnih rezultatih zmagal Bojan Kontič (SD). Prejel je 59 % glasov. Ocenil je, da je bilo v volilni kampanji kar nekaj podtikanj in laži. "Na vse to smo odgovarjali z argumenti in mislim, da prepričljivo," je pojasnil. Izvolitev zanj pomeni obvezo, da bodo delali kakovostno tudi v prihodnje. "Nadaljevali bomo začeto delo, tisto, ki ga v teh mandatih nismo dokončali, ker čakamo na črpanje evropskih sredstev."

22.27 Zanimivost: ponovno je zmagal tudi najstarejši slovenski župan. To je Anton Kovše iz občine Podvelka. Kovše je župan že vse od ustanovitve občine leta 1994. Tokrat je dobil 58 % glasov.

22.23 Na županskih volitvah v Novem mestu je zmagal dozdajšnji župan Gregor Macedoni (65 %), kažejo neuradni delni izidi po skoraj treh četrtinah preštetih glasov. Zahvalil se je svojemu volilnemu štabu in povedal, da so se Novomeščani odločili, da "nadaljujejo uspešno zgodbo", sam pa je vesel in verjame, da jo bodo skupaj pisali prihodnja štiri leta. Njegova ekipa je, kot je dejal, "pretekla štiri leta pokazala, da zna delati" in da so volivci to tudi nagradili.

22.20 Neodvisni kandidat za župana Kranja Zoran Stevanović (22 %) je poetičen: v nadaljnji boj se podaja s kampanjo, ki jo spremljajo iste barve – bela, ki simbolizira nedolžnost v politiki in zaupanje, ter vijolična, ki predstavlja "indigo generacijo, sito rdečih, črnih in belih", ki bi rada živela danes za boljši jutri. Premagati bo moral manj poetičnega Matjaža Rakovca, ki je zbral 30 % glasov.

Zoran Stevanović in Matjaž Rakovec gresta v boj za župana Kranja. FOTO: Leon Vidic, Delo
Zoran Stevanović in Matjaž Rakovec gresta v boj za župana Kranja. FOTO: Leon Vidic, Delo


22.17 O odzivih Janeza Janše smo že pisali in tudi objavili video. Naj pristavimo še njegov dodatni komentar na Jankovićevo zmago: "Ljubljana je stvar Ljubljančanov. Sam nisem Ljubljančan, če bi živel v Ljubljani, bi me ta rezultat skrbel," je povedal šef SDS, ki ga predvsem skrbijo prijemi v slogu 'ni važno, kaj delaš, važno je, da si naš'. "V skladu s tem potem razpadejo temeljni moralni zakoni, na katerih je znosna civilizirana družba organizirana," opozarja.

Medtem v Jankovićevem štabu v središču Ljubljane odmeva komad Čista jeba. Ne verjamete? Poslušajte:



22.13 Počasi kapljajo rezultati še iz Prekmurja. V Murski Soboti, kot kaže po prešteti četrtini glasov, drugega kroga ne bo. Aleksander Jevšek ostaja župan Mestne občine Murska Sobota. To so potrdili že prvi delni neuradni podatki, saj so mu volivci namenili okoli 70 odstotkov glasov, protikandidatu Bojanu Petrijanu pa okoli 30 odstotkov. Jevšek je dejal, da je to zmaga njihove politike povezovanja, Petrijan pa, da ljudje niso izbrali prihodnosti. "Ena, ki jo je zastopal protikandidat, je politika razdora, prepira, nemira in negotovosti, druga politika, ki jo zastopamo socialdemokrati in politika, ki je z mano, pa je politika optimizma, da se da tu marsikaj narediti," je zmago komentiral Jevšek.

22.10 Najzanimivejša tekma v drugem krogu bo v Mariboru. Tu se za župana ponovno poteguje dobro znani Franc Kangler (32 %), ki pravi: "Ta teden bo naporen, opravil bom razgovore z nekaterimi političnimi strankami v Mariboru, kako se bodo odločili, pa bomo videli." Dejstva, da ga je njegov protikandidat v drugem krogu Saša Arsenovič (38 %) premagal v prvem krogu, ni posebej komentiral. Nizka podpora aktualnemu županu Andreju Fištravcu pa ga ni presenetila: "Če nekaj obljubljaš občanom, potem pa tega ne storiš, potem moraš tudi pričakovati, da te bodo volivci kaznovali."

Prisiljen nasmešek in strupen stisk rok: velika nasprotnika Franc Kangler in Saša Arsenovič se bosta decembra v drugem krogu pomerila za župana Maribora. FOTO: Tadej Regent, Delo
Prisiljen nasmešek in strupen stisk rok: velika nasprotnika Franc Kangler in Saša Arsenovič se bosta decembra v drugem krogu pomerila za župana Maribora. FOTO: Tadej Regent, Delo


22.02 Poglejmo, kako so se na lokalni ravni odrezale politične stranke. Največji poraženci so: Lista Marjana Šarca, Alenka Bratušek, Desus, SNS, Dobra država in Levica, saj niso dobili niti enega (!) župana.

Najbolje je šlo SLS, ki ima 21 županov. Sledijo Socialni demokrati s 14 župani, SDS jih ima 12, NSi 9 ter SMC in Zeleni po 1 župana. Pri mestnih oz. občinskih svetih je podobno: velika prevlada SDS: dobili so 560 mandatov pred drugouvrščenim SD (318 mandatov).

22.00 Posodobili smo podatek o volilni udeležbi. Ta ostaja pod 50 %. Kot kaže, se spet večini volivcev ni ljubilo žrtvovati pol ure časa za oddajo glasovnice.

21.49 Na Jesenicah ni zmagovalca. Tamkajšnji občani bodo morali decembra znova na volišča, kjer bodo v drugem krogu izbirali med aktualnim županom Tomažem Tomom Mencingerjem in novinarjem Blažem Račičem. Račič, ki je bil letos edini jeseniški nestrankarski županski kandidat, kot dopisnik Dela z območja Gorenjske dobro pozna jeseniško občino in njene težave. 44-letni diplomirani politolog meni, da so Jesenice ostale brez razvojnega koncepta.

21.47 V Tržiču današnje županske volitve še niso prinesle zmagovalca. V drugem krogu se bosta pomerila sedanji in nekdanji župan Borut Sajovic in Pavel Rupar. Po preštetih 99,9 odstotka glasovnic je Sajovic dobil 47,5 odstotka glasov, Rupar pa 19,2 odstotka. Tržiška županska bitka je bila odmevna predvsem zaradi kandidature Ruparja, ki je bil pred Sajovicem 12 let tržiški župan. Zaradi več očitanih kaznivih dejanj se je Rupar zagovarjal na sodišču in bil zaradi oškodovanja občine tudi pravnomočno obsojen. Sam sicer vztraja, da je bil zaprt po krivici. Tako Sajovic kot tudi Rupar sta bila v preteklosti vidna člana nasprotnih političnih polov: Sajovic LDS in Rupar SDS, na tokratnih volitvah pa sta oba kandidirala s podporo volivcev.

21.40 Slovenj Gradec: v Mestni občini Slovenj Gradec, kjer so volivci izbirali med štirimi kandidati, neuradni rezultati občinske volilne komisije kažejo, da sta se v drugi krog uvrstila Tilen Klugler in dosedanji župan Andrej Čas. Prvi je po neuradnih podatkih prejel 47,71 odstotka glasov, drugi pa 33,68 odstotka glasov.

21.33 Kranj: Matjaž Rakovec, ki po polovici preštetih glasov vodi v županski tekmi v Kranju, je z izidom zadovoljen, sploh ob dejstvu, da je nov obraz v politiki. Po doslej preštetih glasovih mu kaže na 32-odstotno podporo, najbližji zasledovalec Zoran Stevanović ima 23 odstotkov glasov. Rakovec meni, da ob morebitnem uspehu ne bo imel težav s prenosom svojih izkušenj iz gospodarstva v župansko delo.

21.30 Volilne komisije so pospešile štetje glasovnic. Podatke za svojo občino lahko preverite tukaj. Med drugim je več znano na Ptuju: tu bo, kot kaže po prešteti polovici glasovnic, potreben drugi krog med Čelanom in Gajškovo. Volivci so obema namenili manj kot 30 % glasov.

20.55 To so trenutni rezultati po mestnih občinah (vir: DVK ob 20:56). Pozor: v večini občin so prešteli šele zanemarljivo število glasov.
 
Mestna
občina
Kandidat Predlagatelj Odstotek glasov Preštetih glasovnic *
CELJE MAG. MARKO ZIDANŠEK IO MO SLOVENSKA LJUDSKA STRANKA CELJE 0,00 % 0,00 %
MATEVŽ VUGA ZBOR ČLANIC IN ČLANOV LOKALNEGA ODBORA SMC CELJE 0,00 %
KOPER BORIS POPOVIČ KJN – KOPER JE NAŠ 48,04 % 2,54 %
ALEŠ BRŽAN LAB – LISTA ALEŠA BRŽANA 30,25 %
KRANJ Ivo Bajec Eva Bajec in skupina volivcev 0,00 % 0,00 %
Matjaž Rakovec SD – SOCIALNI DEMOKRATI 0,00 %
LJUBLJANA Zoran Janković JOŽE MERMAL S SKUPINO VOLIVCEV 64,83 % 1,18 %
DR. ANŽE LOGAR KONFERENCA MO SDS LJUBLJANA 28,51 %
MARIBOR ALEKSANDER SAŠA ARSENOVIČ SMC – STRANKA MODERNEGA CENTRA 38,24 % 72,76 %
FRANC KANGLER NLS – LISTA FRANCA KANGLERJA - NOVA LJUDSKA STRANKA SLOVENIJE 32,52 %
MURSKA SOBOTA dr. Aleksander JEVŠEK SD – SOCIALNI DEMOKRATI 70,54 % 3,72 %
Bojan PETRIJAN SDS – SLOVENSKA DEMOKRATSKA STRANKA 29,46 %
NOVA GORICA Matej Arčon dr. BRANKO MARUŠIČ IN SKUPINA VOLIVCEV 37,11 % 6,03 %
dr. Klemen Miklavič LUKA MANOJLOVIĆ IN SKUPINA VOLIVCEV 24,08 %
NOVO MESTO mag. Gregor Macedoni Boštjan Grobler in skupina volivcev 65,31 % 86,12 %
mag. Jože Kobe Zbor članov GAS MO Novo mesto 14,14 %
PTUJ Mag. Dejan Dokl Zbor članov stranke SMC Občine Ptuj 0,00 % 0,00 %
Igor Majnik Dušan Gabrovec in skupina volivcev 0,00 %
SLOVENJ GRADEC TILEN KLUGLER METKA ČERNJAK IN SKUPINA VOLIVCEV 65,09 % 1,75 %
ANDREJ ČAS BOŠTJAN RIGELNIK IN SKUPINA VOLIVCEV 21,70 %
VELENJE Bojan KONTIČ SOCIALNI DEMOKRATI – SD, Občinska organizacija Velenje - KONVENCIJA ter Aleksandra ŽUBER in skupina volivcev 59,31 % 92,22 %
Suzana KAVAŠ SLOVENSKA DEMOKRATSKA STRANKA – SDS, KONFERENCA MESTNEGA/OBČINSKEGA ODBORA VELENJE 15,45 %

20.48 V Ljubljani gre štetje glasovnic neznansko počasi. Doslej je preštetih samo 1,2 % oddanih glasovnic. To je premalo za kakršno koli omembo, a presenečenj v primerjavi z vzporednimi volitvami ni: Janković z 62 % vodi pred Logarjem (28 %). Štetje spremljamo še naprej ... takole pa je zdaj v Jankovićevem štabu:

Vzdušje v štabu Zorana Jankovića med čakanjem na končne rezultate. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Vzdušje v štabu Zorana Jankovića med čakanjem na končne rezultate. FOTO: Voranc Vogel, Delo


20.26 Nocoj še nismo pogledali v Velenje. Tukaj pridno štejejo glasovnice, prešteli so jih že 84 %. Očitno ne bo drugega kroga, saj Kontič suvereno vodi:
  • Bojan Kontič 59 %
  • Suzana Kavaš 15 %

20.23 Gremo v Novo mesto. Tu so prešteli že polovico glasovnic in potrdili predvolilne napovedi: drugega kroga ne bo, suvereni zmagovalec je Macedoni:
  • Macedoni 62 %
  • Kobe 17 %
Novomeščan Gregor Macedoni se veseli novega mandata. FOTO: Simona Fajfar, Delo
Novomeščan Gregor Macedoni se veseli novega mandata. FOTO: Simona Fajfar, Delo


20.20 Objavljamo prve delne, neuradne rezultate DVK za Maribor. Preštetih je malo manj kot polovica glasovnic, zato je rezultat že precej trden: 
  • Arsenovič 38 %
  • Kangler 32 %
    Odločal bo drugi krog.
Saša Arsenovič je prepričal več kot tretjino Mariborčanov, a zbral premalo glasov za zmago v prvem krogu. Kot kaže, mu afera z odgriznjenim prstom ni preveč škodila. V drugem krogu ga zdaj čaka znameniti 'Franca'. FOTO: Tadej Regent, Delo
Saša Arsenovič je prepričal več kot tretjino Mariborčanov, a zbral premalo glasov za zmago v prvem krogu. Kot kaže, mu afera z odgriznjenim prstom ni preveč škodila. V drugem krogu ga zdaj čaka znameniti 'Franca'. FOTO: Tadej Regent, Delo


20.12 Oglejte si videoposnetek najnovejše izjave Zorana Jankovića



19.57 Ujeli smo Jankovićevega sina Damijana, ki pravi, da je utrujen od predvolilne tekme. Poglejte si njegovo izjavo:



19.53 Oglasil se je Logarjev podpornik in relativni zmagovalec parlamentarnih volitev Janez Janša. "Čestitke dr. Logarju za dober boj. Ljubljana je specifična po prijemih volilne kampanje in po volitvah. Gre za nekatere stvari, ki jih očitno obvlada samo Zoran Janković, in to se kaže na rezultatih. A trend je pozitiven. Udeležba je višja kot pred štirimi leti, kar je pozitiven znak. V SDS smo veseli signalov iz vse Slovenije: na teh volitvah bomo prepričljivo zmagali."

Njegovo izjavo si poglejte v živo:


19.49 Naš novinar iz Jankovičevega štaba javlja: Lačni ne bomo, tu že pečejo palačinke.
V Jankovićevem štabu že pečejo palačinke. FOTO: A. L.
V Jankovićevem štabu že pečejo palačinke. FOTO: A. L.


19.41 V Novem mestu Gregor Macedoni kandidira proti trem konkurentom, med drugim proti hčerki nekdanjega župana Muhiča. Najverjetneje drugega kroga ne bo, a počakajmo na končne rezultate.

19.40 Kaj pa Celje? Tu ima Bojan Šrot približno 50-odstotno podporo, so pokazale raziskave pred volitvami. Zato verjetno drugi krog ne bo potreben, razen če bo danes prišlo do velikega presenečenja, ki ga pa nihče ne pričakuje.
Bojanu Šrotu se smeji: kot kaže, bo v Celju županoval še štiri leta. FOTO: Roman Šipić, Delo
Bojanu Šrotu se smeji: kot kaže, bo v Celju županoval še štiri leta. FOTO: Roman Šipić, Delo


19.35 Negotovo je tudi v Novi Gorici. Verjetno bo potreben drugi krog, saj je bil stari župan Arčon tarča številnih kritik. Življenje mu najbolj grenita Sebastjan Komel (spomladi je sicer pijan povzročil prometno nesrečo) in Klemen Miklavič. Presenetiti zna tudi Miran Müllner

19.31
Poglejmo na Gorenjsko. V Kranju bodo v vsakem primeru dobili novega župana, saj stari Trilar ne kandidira. Potreben bo drugi krog. Najbolje kaže Matjažu Rakovcu, Iztoku Puriču in Zoranu Stevanoviču

19.26 Skok na Primorsko. V Kopru je favorit Boris Popovič. "Prepričan sem, da bomo zmagali. Ne vem pa, ali v prvem krogu. Pustimo se presenetiti. Delali smo dneve in noči. Zaslužimo si nova štiri leta. Koper sicer ne potrebuje sprememb, te potrebujejo vsi drugi. Delali bomo naprej, morda še s hitrejšim tempom. Pripravljeni smo na investicije, saj je denar sedaj poceni."

Boris Popović v volilnem štabu. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Boris Popović v volilnem štabu. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo


19.19 Preselimo se zdaj na Štajersko. V Mariboru so letošnje lokalne volitve še posebej vroče: kar 18 kandidatov se poteguje za župana, med njimi razvpiti Franc Kangler, ki so ga pred leti odnesli radarji, pospremljeni z ulično vstajo in granitnimi kockami. Županska tekma je negotova, a, kot kaže, je spomin Mariborčanov na te dogodke zbledel. Kangler je danes favorit. Takole pravi: "Delali smo s srcem za Maribor, zato pričakujem zmago tako kot župan kot tudi lista. A počakajmo, kaj so se Mariborčani odločili."

Očitno bo v Mariboru sicer potreben drugi krog, kjer bo šel Kangler na nož s Sašo Arsenovičem. Ta pravi takole: "Pred mesecem nas še nikjer ni bilo, zato smo prvo etapo zmagali. Skupaj smo preživeli lep del jeseni in to daje upanje, da bomo spomladi že gradili." Kaj pa stari župan Fištravec? Kot kaže, se bo moral posloviti.

19.17 Kaj pa liste v Ljubljani? Takole pravijo vzporedne volitve:
  • Lista Zorana Jankovića: 43 % 
  • SDS: 16 % 
  • Levica 11 % 
  • SD 5 %
    (vir: Ninamedia za Dnevnik)
19.08 Jankovićev izzivalec Anže Logar je po podatkih vzporednih volitev Ninamedie dobil nekaj več kot 30 % glasov. Takole je povedal: "Vzporednih volitev ne bi komentiral. V času kampanje smo dali vse od sebe. Resna, prava anketa so prešteti glasovi. Rad pa bi izrazil zadovoljstvo, da smo prevetrili Ljubljansko kotlino in je na volitve prišlo 10 % več volivcev kot na prejšnjih volitvah. To je dobro izhodišče za naprej."



19.05 "Hvala vsem Ljubljančanom in Ljubljančankam. Ljubljančani so pokazali, da želijo tak razvoj, kot so ga imeli doslej, da bo Ljubljana odprto in solidarno mesto, mesto heroj. V naslednjih štirih letih pa novih 500 projektov!" je prvi komentar novega in starega župana Ljubljane Zorana Jankovića.

Oglejte si video iz njegovega štaba v živo:



19.00 Volišča so se zaprla! Zdaj se začenja preštevanje glasovnic. Po vzporednih volitvah, ki jih je za Dnevnik opravila Ninamedia, je v Ljubljani z 58-odstotno podporo zmagal Zoran Jankovič

18.57 V živo iz štaba Anžeta Logarja v Ljubljani.



18.55 Do zaprtja volišč je še pet minut. Preden se začne zares, objavimo še eno zanimivost. Starostni razpon na listi kandidatov za župansko pozicijo je od 24 do 78 let, na seznamu za položaje v občinskih oziroma mestnih svetih pa celo od 18 do 96 let.

18.31 Še ena zanimivost: v 36 občinah so župani že izvoljeni, ker je tam na glasovnicah samo po en kandidat. To pomeni, da je bilo za zmago dovolj, če je prejšnji teden odstopicljal do predčasnega volišča, oddal glasovnico zase in nato odšel na dopust: misija opravljena! 

FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
FOTO: Jože Suhadolnik, Delo


18.28 Ste vedeli, da je letos največ zanimanja za župana Maribora? Tam nocoj trepeta in volilni rezultat čaka kar 18 kandidatov.

18.20 Lep dober večer, dragi bralci portala Slovenskih novic. Nocoj bomo v živo spremljali razplet prvega kroga lokalnih volitev. Z vami je volilna ekipa: Tina in Aleksandar na terenu ter Maja, Petra, Nina in Robert v uredništvu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije