CEPLJENI S FIZIOLOŠKO RAZTOPINO

V ZD Šentjur pojasnjujejo, kako je prišlo do nedopustne napake

Vseh 36 posameznikov se je že odzvalo na ponovno cepljenje.
Fotografija: Napaka se je zgodila med akcijo Cepilni dnevi. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Napaka se je zgodila med akcijo Cepilni dnevi. FOTO: Črt Piksi

Kot smo poročali, se je v petek, zdravstvenim delavcem v ZD Šentjur na cepljenju proti covidu 19 zgodila nenavadna in nedopustna napaka. Kar 36 osebam so namreč namesto cepiva vbrizgali fiziološko raztopino. Danes so na spletni strani objavili dodatna pojasnila.

image_alt
ZD Šentjur: namesto s cepivom proti covidu 36 ljudi cepili s fiziološko raztopino

Kot so pojasnili, so v petek, 14. januarja cepili s cepivom Pfizerja v sklopu dnevov cepljenja. Od 8. do 20. ure je bilo cepljenih 126 oseb. »V času cepljenja vsake toliko časa preverjamo pravilnost izvajanja cepljenja s preštevanjem porabljenega materiala – vial (stekleničke s cepivom) s številom cepljenih oseb. Ob vmesnem preverjanju stanja smo ugotovili, da so bile osebe cepljene samo s fiziološko raztopino, saj so bile uporabljene prazne viale napolnjene s fiziološko raztopino, se pravi uporabljena je bila samo fiziološka raztopina,« so zapisali in pojasnili, da se je zgodilo s šestimi vialami, kar pomeni, da je 36 oseb dobilo samo fiziološko raztopino.

V ZD so nemudoma ukrepali in vse posameznike poklicali nazaj. Kot so sporočili, so jih 34 obvestili takoj, dve osebi nista bili dosegljivi. »Od teh smo eno osebo obvestili v soboto zjutraj in eno osebo 17. 1. 2022 na njegovem domu. Trideset oseb smo cepili že isti dan, 14. 1. 2022, štiri smo cepili v soboto, 15. 1. 2022, in eno osebo 17. 1. 2022. Ena oseba je se odločila, da se bo cepila v naslednjem tednu,« so zapisali (nelektorirano). Zagotovili so še, da so ob zaznavi nepravilnosti takoj naredili popravek v Centralni register pacientovih podatkov in napako sporočili na NIJZ. »Vsem cepljenim osebam smo se opravičili, opisali, kaj se je zgodilo. Vsem udeleženim smo zelo hvaležni, da so to sprejeli z razumevanjem in se takoj odzvali na ponovno cepljenje.«

Vindišar: To je dokaz, da sistem deluje

Svoj komentar o dogodku v Šentjurju je na današnji novinarski konferenci podal tudi državni sekretar ministrstva za zdravje Franc Vindišar. »Menim, da gre v tem primeru za dokaz, da sistem nadzora in kakovosti deluje. Velika večina zdravil se pripravlja za redčenje. Predpriprava fiziološke raztopine v brizge je nekaj običajnega. Žal je v tem primeru prišlo do tega, da se ta fiziološka raztopina ni vbrizgala v viale. Ta viala se pretrese in se potem ponovno napolnijo brizge z razredčeno učinkovino za končno aplikacijo cepiva,« je pojasnil in se tudi sam opravičil vsem posameznikom. »Sem pozitivno presenečen nad odzivom vseh, ki so se kljub temu ponovno cepili.«

O primeru je v današnji izjavi spregovorila tudi vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. »To so stvari, ki se zgodijo. Ljudje nismo nezmotljivi, tudi zdravniki in medicinske sestre. Fiziološka raztopina nima nobenega vpliva na človeško telo,« zagotavlja predsednica Zdravniške zbornice Slovenije in opozorila na izmučenost zdravstvenega osebja v času epidemije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije